međunarodna arbitraža / MOL digao novu tužbu protiv Hrvatske, traži nadoknadu štete

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija

16.11.2022.
10:24
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Mađarski MOL je protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu, u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, piše u srijedu Jutarnji list.

Navode da je podizanje naknade za ugljikovodike MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da smo s MOL-om u novome sporu je "Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska - trgovačka arbitraža", koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo.

"Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika", navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatska vs. Mađarska /

Karamarko u pravu, Sanader u krivu, Plenković u neznanju: Izgubili smo i drugu arbitražu protiv MOL-a

Image
Hrvatska vs. Mađarska /

Karamarko u pravu, Sanader u krivu, Plenković u neznanju: Izgubili smo i drugu arbitražu protiv MOL-a

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.

U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču. Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo