'MOJA KĆI JE HTJELA PODIJELITI SVOJ OBROK, ALI NISU JOJ DOZVOLILI': / Četiri prvašića gladni gledali kako druga djeca jedu; Oglasia se ravnateljica

Image

Majka učenice smatra kako se nije smjela dogoditi situacija da djeca trpe posljedice nečega za što nisu krivi te napominje da nisu smjela biti izložena ovoj situaciji

28.5.2020.
17:22
VOYO logo

Ravnateljica OŠ Draganići u Karlovačkoj županiji, Marica Jurčić, prijavljena je pravobraniteljici za djecu. Razlog? Četvero prvašića romske nacionalne manjine ostalo je u ponedjeljak bez školskog obroka, a osim pravobraniteljici, Jurčić je prijavljena i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju.

Kako piše Radio Mrežnica, prijavila ju je Melita Sudar Begov, majka djeteta koje je svoj obrok htjelo podijeliti s razrednim prijateljima koji su taj dan u školi bili gladni. Majka tvrdi da je četvero učenika ostavljeno u razredu da gledaju ostale dok jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

27.09.2017., Komarevo - Gradonacelnica Kristina Ikic Banicek obisla je OS Komarevo u kojoj je napravljena cjelokupna rekonstrukcija blagavaonice i skolske kuhinje. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

"Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok, no nisu joj dopustili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja", ispričala je Sudar Begov za Radio Mrežnicu.

Image
SVE JE VIŠE GLADNIH: /

Djevojčica se srušila u školi jer nije jela tri dana

Image
SVE JE VIŠE GLADNIH: /

Djevojčica se srušila u školi jer nije jela tri dana

'Djeca su bila doslovno gladna, to je nedopustivo'

Ova majka smatra kako se nije smjela dogoditi situacija da djeca trpe posljedice nečega za što nisu krivi te napominje da nisu smjela biti izložena ovoj situaciji. Sudar Begov govori da su taj prvi dan djeca ostala doslovno gladna i da nisu znala što se događa te da im nije ništa objašnjeno. Svoj prigovor majka na postupak ravnateljice nije uputila inspekciji, no traži inspekcijski nadzor u toj osnovnoj školi. Jučer je otišla na razgovor s ravnateljicom Jurčić i tijekom tog sastanka raskinula je ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete te donijela donaciju za četvero djece koja su u ponedjeljak ostala praznog želuca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Gospođa Sudar Begov kupila je pet peciva i pet sokića za 'oštećenu djecu' i tražila da ih učiteljica podijeli za vrijeme velikog odmora te da to smatramo donacijom. Isto je učinila i danas, ali su djeca odbila jer su imali pripremljene svoje užine. Roditelji odbijaju donaciju", kazala je ravnateljica za Radio Mrežnicu.

Očitovanje ravnateljice zatražila je Karlovačka županija. U očitovanju ravnateljica Jurčić navodi kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, međutim, nisu je ni jednom platili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Opačićka o gladnoj djeci u školama: Možda im roditelji kupuju markiranu odjeću

Ravnateljica se ispričala

Ravnateljica OŠ Draganići napominje da je cijena obroka u školi pet kuna po danu i da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok. Objašnjava da je u Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno 54 učenika, no da zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici prvih razreda. Zbog cijele situacije ravnateljica Jurčić se ispričala.

"Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali", ispričava se ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da ova osnovna škola zbog prehrane već dugo godina ima problema s neplaćanjem, ali s uvjetima i kriterijima za uključivanje u projekte, ravnateljica Jurčić predlaže da se pronađu sredstva na nivou države kako bi se osigurao besplatan školski obrok za svu djecu u Hrvatskoj.

Učenici nikada nisu bili gladni

RTL je objavio još jedno očitovanje ravnateljice OŠ Draganići Marice Jurčić te ga prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"1. Učenici OŠ Draganići nikada u ovoj školi nisu bili gladni.

2. Po pitanju korištenja školske kuhinje stanje je sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Određeni broj učenika ne želi koristiti školsku kuhinju jer im iz nekog razloga ne odgovara. O tome roditelji potpisuju pisanu izjavu na početku nastavne godine.

2. Za učenike koji žele koristiti školsku kuhinju roditelji na početku nastavne godine potpisuju Ugovor o prehrani učenika u Školi koji uvijek mogu raskinuti. On ih obvezuje na redovito podmirivanje troška za prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. 54 učenika uključeno je u projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva temeljem dostavljenih dokaza o korištenju doplatka za djecu. Zbog ograničenih sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt

3. OŠ Draganići nema niti jednog učenika pripadnika Romske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neki roditelji nisu podmirivali obveze'

Potpisivanjem ugovora roditelji preuzimaju obvezu plaćanja školskog obroka za svoje dijete.

Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakvog ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25.5.2020. nisu podmirili ni lipe. Prema zapažanjima drugih roditelja koji redovito izvršavaju obveze, ovo nikako nije korektno. Svatko svoje ugovorom preuzete obveze mora poštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već skoro 37 godina. Brinem o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demantij spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor će se sastati u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje.

Svatko je dužan poštivati zakone i propise Republike Hrvatske pa time poštivati potpisane ugovorne obveze. Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gospođa Marica Jurčić reagirala je na ovaj tekst, a njenu reakciju možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo