prevencija / Mogući novi slučajevi zaraze: Zbog Zapadnog Nila će testirati krv dobrovoljnih davatelja

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Robert Anić/ Pixsell

Pacijenti su na aparatima jer im uslijed dubokog poremećaja svijesti ne funkcionira centar za disanje, a imaju i paralizu mišića

12.9.2018.
9:51
Kristina Štedul Fabac/Robert Anić/ Pixsell
VOYO logo

"S obzirom na to da je dokazana prva teška infekcija virusom Zapadnog Nila na području grada Varaždina, a prema mišljenju epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, uputi Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, uveli smo testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih davatelja krvi na virus Zapadnog Nila.

Riječ je o standardnoj i propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima u svrhu maksimalne zaštite naših pacijenata", ističe ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić za Večernji list. Broj zaraženi virusom Zapadnog Nila kojeg prenosi tigrasti komarac u našoj zemlji raste. U utorak nešto poslije 14 sati stigla je potvrda da je u Slavonskom Brodu zaraženo dvoje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti su na aparatima jer im uslijed dubokog poremećaja svijesti ne funkcionira centar za disanje, a imaju i paralizu mišića. I dalje je neizvjesno hoće li uopće preživjeti posljedice zaraze koja je ove godine u Hrvatskoj krenula 27. srpnja, što je ranije nego inače.

Radi se o starijim ljudima. Prosječna inkubacija bolesti je, dodaje, dva do 14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima ljetne gripe - povišenu temperaturu, bolove u cijelom tijelu, opću slabost, povraćanje, proljev, osip po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećane limfne čvorove. U manje od jedan posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjeg živčanog sustava, meningitisa, meningoencefalitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo