MOGU LI ZVUČNA IMENA NA STRANAČKIM LISTAMA UĆI U SABOR? / Najveće šanse ima jedan bračni par, a povratnici imaju male šanse

Image
Foto: Pixsell

Dvoje stručnjaka je suglasno kako od zvučnih imena koje su stranke angažiraleza parlamentarne izbore najviše šanse ima bračni par Raspudić,

8.6.2020.
14:40
Pixsell
VOYO logo

U pokušaju da barem malo naškode Restart koaliciji i HDZ-u na predstojećim parlamentarnim izborima, druge su se političke opcije odlučile na okupljanje zvučnih imena za koja smatraju da bi preferencijalnim glasovima mogla izboriti veći broj mjesta u Saboru. No, Nino Raspudić i njegova supruga Marija Selak te liječnici Herman Vukušić i Boro Nogalo, komičar Davor Dretar Drele ili čovjek koji se već opredijelio za koaliciju s pobjednikom Željko Kerum, mogli bi, prema mišljenju stručnjaka, popraviti kvalitetu rasprava u Saboru ili ga pretvoriti u teatar apsurda.

"Ovogodišnje izbore sigurno će obilježiti inflacija neovisnih kandidata na različitim listama. Mnogi od njih uživaju određenu popularnost pa će sigurno biti dodana vrijednost strankama. Međutim, zbog toga što ulaze u izbornu utrku kao neovisni i već imaju određenu percepciju u javnosti, oni koji su ih 'ugostili' teško će ih nakon izbora držati pod kontrolom u Saboru", analizirao je za Večernji profesor Božo Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMJENA NA VRHU! /

Evo tko bi pobijedio da su danas izbori; Iznenađenje i u kategoriji 'najomraženiji političar'

Image
PROMJENA NA VRHU! /

Evo tko bi pobijedio da su danas izbori; Iznenađenje i u kategoriji 'najomraženiji političar'

Raspudićevi mrse račune HDZ-u

Dosad se u javnosti najviše pojavljivao Nino Raspudić, zbog čega je, smatra Skoko, i Most došao u centar pozornosti. On će u drugoj izbornoj jedinici pokušati preoteti glasove HDZ-ovom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću s kojim je proteklih tjedana imao upečatljivu svađu na društvenim mrežama, koju su popratili i mediji. Raspudić će biti nositelj liste, pa su mu, prema mišljenju komunikacijske stručnjakinje Ankice Mamić, šanse za ulazak u parlament velike.

Smatra kako bi Raspudić mogao pomrsiti račune HDZ-u, ako se u drugoj izbornoj jedinici ne pojavi Miroslav Škoro, no netko iz redova Domovinskog pokreta mogao bi utjecati na plasman Raspudićeve supruge Marije Selak u prvoj izbornoj jedinici. "Iako ona nije poznata kao njezin suprug, u ovom kratkom razdoblju na političkoj sceni pokazala se artikuliranom", dodala je Mamić ističući kako i Selak ima šanse za ulazak u Sabor, ali da mora poraditi na vidljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti koji su postali političari

No, s vidljivošću ne bi trebao imati problema bivši vjeroučitelj Marin Miletić koji je javnosti poznat po vatrenom govoru tijekom prosvjeda prosvjetara. Sada bi mogao na listi Mosta u osmoj izbornoj jedinici pomrsiti račune desnici, baš kao što bi to ljevici mogao Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo! u prvoj i šestoj izbornoj jedinici.

"Tomislav Tomašević profilirao se iz aktivista u političara kritizirajući Milana Bandića i raskrinkavajući njegov odnos s HDZ-om. Time je na lokalnoj temi stekao nacionalnu vidljivost", smatra Ankica Mamić, dodajući da je veliki broj Zagrepčana razočaran "nemuštim djelovanjem predsjednika Gradskog odbora SDP-a Gordana Marasa koji se pozicionirao kao čovjek-sendvič, nosi parole i transparente".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bandiću bi mogao profitirati i liječnik te bivši ravnatrelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo, koji se priključio Stranci s imenom i prezimenom. No, Mamić ističe kako mu borba za Srebrnjak ne bi trebala donijeti puno glasova, za razliku od Hermana Vukušića, liječnika koji bi mogao biti ključan na listi Škorinog Domovinskog pokreta.

"Vukušić je među povratnicima u politiku, dugogodišnji član HSLS-a. Ne predstavlja znatno pojačanje Pokretu u smislu da može pridobiti neodlučne birače. Ipak, s obzirom na to da je Škorino izbivanje ih Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata slaba točka njihove kampanje, on bi, kao branitelj i osoba koja se bavila problemima branitelja oboljelih od PTSP-a, mogao biti premosnica", pojasnila je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratnici s malim šansama

U politiku se osim Vukušića vraćaju i Dalija Orešković na listi Stranke s imenom i prezimenom, Marijana Puljak iz Pametno i Željko Kerum kao nezavisni kandidat. Analitičari smatraju da Dalija orešković teško može nešto napraviti s obzirom na ranije izborne neuspjehe i činjenicu da bi joj popularnost padala s približavanjem izbora.

Marijana Puljak bi u desetoj izbornoj jedinici mogla završiti oko izbornog praga, a slično se može reći i za Keruma: "Birati njega može samo netko iz šale ili, bolje rečeno, prezira prema Saboru", smatra Ankica Mamić, dok Božo Skoko tvrdi da ga Kerumov ulazak u Sabor ne bi iznenadio, jer je njegov populizam privlačan dijelu birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitno je, pak, hoće li Davor Dretar Drele biti privlačan na listi Domovinskog pokreta: "Nismo ga dosad imali prilike vidjeti u društveno angažiranom djelovanju. On je prije svega komičar i zabavljač koji se kretao u sferi estrade", smatra mamić i dodaje kako će on biti "lokalpatriotski" postavljen u trećoj izbornoj jedinici.

"Postojeća prepoznatljivost i prijašnja popularnost kandidata svakako su dodana vrijednost u političkoj kampanji jer se ne moraju predstavljati javnosti i mogu kapitalizirati svoje prijašnje uspjehe u kampanji. Međutim, to ne znači automatski i siguran prolazak u Sabor jer mnogo je aspekata koji utječu na preferencije birača, od toga dijele li kandidat i lista iste vrijednosti, kako je kandidat obrazložio ciljeve ulaska u politiku, što obećava, kako komunicira političke poruke", prognozirao je Dreletove šanse Božo Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo