reakcije su sjajne / Mnogi o tome pričaju, oni su to napravili! Uveli radni tjedan od četiri dana, a plaća ostaje ista: 'Radnici su oduševljeni'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Svi imaju velik osmijeh na licu, a bilo je čak suza radosnica', kaže Jan de Jong

26.8.2021.
9:55
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Dok se o skraćenom radnom tjednu u mnogim tvrtkama tek govori, radnici tvrtke Webpower Adria, specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije, jučer su primili sretnu vijest o tome da ubuduće rade četiri dana u tjednu, a plaća ostaje ista.

Tvrtka Webpower Adria u vlasništvu je mladog i uspješnog Nizozemca Jana de Jonga, koji se prije 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao. Jan de Jong medijske stupce prošle godine punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koja je zakonski regulirala boravak digitalnih nomada. S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživjeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u urede, a tvrtke su promijenile način mjerenja rezultata. Više nismo mjerili vrijeme koje su ljudi proveli u uredu, već smo bili više usredotočeni na ono što je doista važno - rezultate. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vrijeme ovih je dana sve zamućenije, a osobito kad smo tek počeli raditi od kuće, sjetite se samo koliko ste puta kasno navečer dobili e-mail od kolege", objašnjava Jan de Jong.

Bilo i suza radosnica

Ističe kako je, primjerice, Island proteklih godina proveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćeni radni tjedan. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana u tjednu smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Nizozemskoj je također uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako su zaposlenici reagirali kada im priopćeno da više neće raditi pet dana u tjednu, nego četiri?

"Bili su oduševljeni i uzbuđeni kada smo im rekli da ćemo od rujna uvesti četverodnevni radni tjedan. Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmijeh na licu, a bilo je čak suza radosnica", iskreno će Jan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je ova odluka veliki korak, ali i odgovornost da se ide u ovom smjeru.

"Budući da volim osnažiti ljude i dati im onoliko odgovornosti koliko mogu podnijeti - njihov je prvi zadatak međusobno se dogovoriti tko će koji dan biti slobodan. Predstava ide dalje, a mi ćemo, naravno, i dalje našim klijentima ostati na raspolaganju pet dana u tjednu", rekao je Jan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo