KAKO JE SVE POČELO? / Mnogi će pohrliti na groblje, ali znate li koja je razlika između blagdana Svih svetih i Dušnog dana?

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na blagdan Svih svetih slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Dušni dan ili Dan mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. Na taj dan se prisjećamo svih onih kojih više nema i koje smo izgubili

31.10.2023.
15:08
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Prvog studenog blagdan je Svih svetih i na taj dan obilaze se grobovi i pale svijeće u znak sjećanja na najmilije, no mnogi pogrešno ovaj blagdan poistovjećuju s Dušnim danom.

Dušni dan naziva se i Dan mrtvih, a obilježava se 2. studenog, odnosno dan nakon Svih svetih. No koja je razlika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blagdan Svih svetih slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Dušni dan ili Dan mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. Na taj dan se prisjećamo svih onih kojih više nema i koje smo izgubili.

Mnogi toga dana pale svijeće i ukrašavaju grobove cvijećem i običaj je to koji se njeguje tradicionalno već stotinama godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Grgur III. koji je Crkvu vodio u 8. stoljeću, bio je onaj koji je odredio da se 1. studenog slavi blagdan mučenika, svetaca vjere u Krista.

Prethodno se taj praznik slavio među progonjenim kršćanima još od 4. stoljeća, na razne načine, u razna doba godine. Na mjestu današnje Sanliurfe u Turskoj slavio se, primjerice, 13. svibnja. Praznik je vremenom evoluirao, pa je na prijelazu iz 6. u 7. stoljeće u Würzburgu proglašen danom svih svetih, bez obzira na to je li riječ o mučenicima ili ne. Ljudima od vjere to je bilo logično. Svidjelo im se. I postalo je sve popularnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Putovanje kroz tisućljeća /

Razlika između Svih svetih i Dušnog dana: Od antike do SFRJ i RH

Image
Putovanje kroz tisućljeća /

Razlika između Svih svetih i Dušnog dana: Od antike do SFRJ i RH

S druge strane, Dušni dan je nastao dva stoljeća kasnije, inicijativom opata iz Krimija, sv. Odilona, koji je 998. godine započeo tradiciju dugu 10 tisuća godina. Zaslugom benediktinaca, blagdan Svih svetih proširio se u svijetu, a 1311. godine potvrdio ga je i Vatikan.

Iako blagdane Svi sveti i Dušni dan, osim kalendarske blizine, povezuju molitva, paljenje svijeća i polaganje cvijeća, Dušni dan posvećen je sjećanju isključivo na nama bliske preminule. To je dan u kojem sva katolička groblja sjaje najvećim sjajem, a običaj je da se kao znak sjećanja na preminule održavaju i mise zadušnice. Svećenici na Dušni dan služe tri mise: jednu kome god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Svijeće su skoro duplo skuplje nego lani, a cvijeće 25 posto. Otkrivamo kako ove Svi Svete proći jeftinije

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo