tajna dugovječnosti / Mnoge je nadživio, a sada je poznato i kako: Manolić je prvi Hrvat kojem su znanstvenici analizirali genom

Profesor s PMF-a analizirao je sve njegove nasljedne informacije koje bi mogle biti razlog njegove vitalnosti

28.11.2018.
22:40
VOYO logo

O dugovječnosti i vitalnosti Josipa Manolića već se ispredaju legende, zadnja kaže da je on jedini čovjek na planeti koji će nadživjeti Keitha Richardsa iz Rolling Stonesa. Za mlađe gledatelje, gospodin Manolić je bio drugi hrvatski premijer u povijesti, a i tada nije baš bio mladić te šef jugoslavenske tajne službe. Danas ima 98 godina i jedini je čovjek u toj dobi kojemu je odobrena vozačka dozvola, a vrijedi mu do stote.  

Proživio je nekoliko ratova i 41 premijera, a svi se pitaju koja je tajna njegove dugovječnosti? Sad je to napokon otrkiveno jer se Manolić podvrgnuo sekvenciranju genoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima očuvan genom

"Činjenica je da kroz život, zbog toga su me vjerojatno i zapazili da ipak spadam među neke od dugovječnijih ljudi u našim uvjetima", tvrdi Manolić. Molekularni biolog Kristian Vlahoviček poslao je njegovu krv na analizu u Južnu Koreju, a zatim analizirao rezultate sekvenciranja. Manolić je zdrav i vitalan čovjek.

"Gospodin Manolić ima dosta očuvan genom u smislu toga da nema puno muitacija i da nismo pronašli jako specifičnu ili opasnu mutaciju po njegov metabolizam", tvrdi Vlahoviček. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je vrlo korisno, ne samo za njega, nego za bilo koga drugoga tko mu se podvrgne. Rezultati govore o genetičkom naslijeđu osobe. U Skandinaviji sekvenciranje koriste za otkrivanje genetski naslijednih bolesti u vrlo ranoj fazi nakon rođenja.

"Mi možemo vidjeti nekakve predispozicije, predispozicije za zdravlje kardiovaskularnog sustava, probavnog sustava. Mi možemo vidjeti da li vaši geni imaju takve modifikacije koje vaš metabolizam čini prijemčivijim za određenu bolest ili ne", objašnjava Vlahoviček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sjećam se kad me majka dojila'

Detalje analize nismo mogli vidjeti zbog zaštite osobnih podataka. Ali znamo da nije naslijedio loše gene, nego više onih dobrih ili neutralnih. Dobroj slici pripomogla je i prehrana od malih nogu.

"Dugo godina sam imao majčino mlijeko, tako da u jednom periodu sjećam se kad me majka dojila da sam joj donio mali stolčić. U kući je postojao mali tronožac na kojem je ona sjedila i mene dojila. To mi je ostalo u pameti. Ja ne mogu reć koliko mi je godina već bilo, ali vjerojatno mi je bilo već toliko da sam ja mogao dogurati taj stolčić do majke", prisjeća se Manolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrastao je u Podravini u skromnim uvjetima. Kao dijete jeo žgance, kukuruzni kruh, malo masti. Konzumirao je pretežito kupus i grah, meso u svečanim prilikama, uglavnom svinjetinu.

"Sjećam se luka, poriluka, koji mi je bio dojadio već. I kad je prvi snijeg pao ja sam se veselio sad luka neće biti. Međutim, baka koja je kuhala otišla je pa je snijeg odgrnula i luk izvadila ispod nijega", priča Manolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova tjedan se cijepio protiv gripe

Umirovljen je s 51 godinom, tada je kuhao za obitelj pa se malo udebljao, ali kaže uvijek je održavao dobru kilažu. Na meniju se tad nalazio krumpir, grah i puno povrća. Pušio je samo mjesec dana, a jednom dnevno popije deci vina. 1944. dok je bio u partizanima prevalio je desetke kilometara kroz snijegom prekrivenu Liku i to s temperaturom od 39 stupnjeva.

"Liječnik koji me je pregledao bio je doktor Pajo Gregurić koji je bio više političar nego liječnik tako smo ga mi shvaćali. Konstatirao je da je tifus ili gripa i na toj dilemi je to ostalo", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je zaključio da je prehodao tifus, a gripe se danas posebno čuva. "U ponedjeljak ovaj tjedan sam se cijepio protiv gripe i pratim kako je tijelo reagiralo na gripu, na cijepljenje, prvih 24 sata jedino mi je podignulo tlak", priča Manolić.

Josip Manolić tako nema nikakav tajni recept za dugovječnost, nego se sve može svesti na dobre gene i umjerenost u iću i piću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo