MMF / nam predvidio pad od 0,5 posto u ovoj godini!

MMF je na jesen prošle godine predviđao rast gospodarstva za 1,8 posto. No, gospodarstvo je u prošloj godini stagniralo uz nultu stopu BDP-a, iako se previđao rast od 0,8 posto

17.4.2012.
16:43
VOYO logo

Najnovije prognoze MMF-a za Hrvatsku u narednom razdoblju nisu optimistične. Međunarodni monetarni fond snizio je za ovu godinu svoja očekivanja rasta hrvatskog gospodarstva te ih prepravio u pad BDP-a od 0,5 posto. Rast se očekuje tek u idućoj godini, i to za jedan posto.

Podsjetimo, kako je MMF na jesen prošle godine predviđao rast gospodarstva za 1,8 posto. No, gospodarstvo je u prošloj godini stagniralo uz nultu stopu BDP-a, iako se previđao rast od 0,8 posto. Za Hrvatsku se predviđa i rast inflacije od 2,2 posto, a sljedeće godine od 2,4 posto. Očekuje se i rast nezaposlenosti, i to na 13,5 posto, a u sljedećoj godini trebala bi se spustiti na 12,7 posto. Stopa nezaposlenosti je u 2011. prema novim procjenama MMF-a iznosila 13,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MMF je tako Hrvatsku stavio uz bok Turskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Litvi, Latviji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu.

Na globalnoj razini MMF predviđa usporavanje gospodarskog rasta na oko 3,5 posto. Sljedeće godine očekuje se povratak na gotovo četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo