Mljekari htjeli na Markov trg, zaustavila ih policija

'Mi tražimo samo cijenu mlijeka. Ne tražimo poticaje. Radimo 20 sati dnevno i nije nam u cilju protestirati', kazala je jedna od prosvjednica koje je policija zaustavila na Kamenitim vratima.

24.2.2012.
18:34
VOYO logo

19.50 Prosvjed nezadovoljnih mljekara je završen, a prosvjednici se razilaze i odlaze u svoj krizni stožer. Premijer Milanović ih nije primio na sastanak. Darko Pavičević je rekao da je neozbiljno što ih premijer Milanović nije primio i da će razmisliti o sutrašnjim potezima.

19:06Igor Rešetar i Branko Zorić, predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka, također su stigli na Kamenita vrata. Rešetar je kazao da nije ni znao da će se ići na Markov trg, ali je to 'reakcija naroda'. Mljekari skandiraju "Milanoviću primi mljekare!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.30 "Mi tražimo samo cijenu mlijeka. Ne tražimo poticaje. Radimo 20 sati dnevno i nije nam u cilju protestirati", rekla je jedna od prosvjednica i zaradila veliki aplauz, prenosi Jutarnji.

18.00 U kasnim popodnevnim satima oko 300 nezadovoljnih mljekara krenulo je u pohod na Markov trg, no policijske barikade kod Kamenitih vrata spriječile su ih u tome. Prosvjednici se ipak nisu razišli, stoje pred Kamenitim vratima i pjevaju svoje neslužbene himne. "Kad si jadan i kad hoćeš s nekim podijelit tugu svu, onda viči glasno mu, mu, mu", pjevaju mljekari. Nije zabilježen ni jedan incident, bune se jedino susjedi kojima policija ne da proći, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo sastanak s premijerom Milanovićem jer više ne vjerujemo ministru Jakovini koji je na strani Lactalisa. Ako nas premijer ne primi u ponedjeljak idemo u Dukat i tražimo otkupnu cijenu 3,30 kn za litru. Ako ne pristanu, više im nećemo isporučiti mlijeko", rekao je glavni pregovarač mljekara Darko Pavičević.

'Sporazum su potpisali oni koji nisu članovi Savjeta za mlijeko'

Naime, iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) su optužili da je sinoćnji sporazum o prihvaćanju cijene mlijeka od 2,43 kune s mljekarama okupljenima u Croatistočar ništavan jer su ga potpisali i oni koji nisu članovi Savjeta za mlijeko i kao takvi nemaju pravo glasa. Predstavnici HSUPM-a najavili su na konferenciji za novinare da od ponedjeljka prekidaju isporuku mlijeka, a nastavljaju i s prosvjedima i blokadom prometnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Rešetar, predsjednik HSUPM-a i dalje traži otkupnu cijenu od 2,71 kuna po litri mlijeka plus 0,42 kn intervencije države.

Jakovina: Prosvjeduju oni koji ne žele da se postigne sporazum

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je ranije da dio predstavnika koji je bojkotirao pregovore i stoji iza organizacija prosvjeda nije ni imao želju da se sporazum postigne, "dok su svi oni koji imaju interes da nastave svoju proizvodnju i da je povećaju bili tu i oni su i spremni za potpisivanje sporazuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku napravili smo maksimalno što smo mogli. Dio proizvođača mlijeka rekao je da će još napraviti konzultacije sa svojim članstvom i vidjeti odgovara li im dogovor i hoće li ga potpisati. Oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, ulicu, pritisak, interventne mjere države sigurno se neće složiti s ničim, bez obzira koji im model ponudili", kazao je Jakovina.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo