'Život ide dalje' / Mladima je veći problem korona nego 'Hrvati i Srbi': 'Čovjek može biti zao, ne cijela nacija'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Spomenici su podsjetnici na sve što se dogodilo, ali život ide dalje, života ima i poslije smrti"

16.11.2020.
20:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Priča je ovo mladima kojima je "dosta rata" - mladima koji su se istog nagledali, koji im je uzeo najmilije i koji o njemu slušaju svakodnevno.

Priča je to o Ivi i Ivanu Komšić, vrijednim i poduzetnim mladim ljudima. Nezavisni breweri iz male tvrtke "Craft pivovara Vukovar", jedine u gradu, izbacili su svoje prvo pivo lani na Valentinovo, iako ga Ivan kuha već deset godina za kućne potrebe i ekipicu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo im je trebala biti udarna godina, ali im je došla korona.  Prvo pivo su nazvali Walkow, što je stari naziv za kasnije mađarizirano ime Vukovar: na području grada bila je drevna utvrda Vukovo. Komšići su u logo dodali češere hmelja, ječmeno klasje i – Vodotoranj. Kažu Ivan i Iva kako društva nema - mahom su svi otišli u Njemačku, a nije samo posao razlog, nego strašne nepravde koje su doživljavali...

Image
Imaju i zahtjeve /

Beogradske 'Žene u crnom' prosvjeduju: ‘Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!‘

Image
Imaju i zahtjeve /

Beogradske 'Žene u crnom' prosvjeduju: ‘Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!‘

Grad nije "stao"

Zato Dražen Štedul, drugi sugovornik, kaže da se nikad ne bi vratio u Sisak, u Vukovaru mu je sve što voli: obitelj, ekipa, hard rock bend "Bez milosti", amaterska kazališna trupa "Scena Martin" pri Hrvatskom domu. Njegova supruga i kolegica Mirjana kaže kako nije istina da je Vukovar dosadan grad:  "Nije točno da se u gradu ništa ne događa, svaki dan bude nešto: izložba, predstava, predstavljanje knjige, koncert, sportska događanja. Sada baš i ne, pandemija je, pa je oskudno svugdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trupi imaju i Hrvate i Srbe, a za grad kažu da nije tek pusti znamen:

"Spomenici su podsjetnici na sve što se dogodilo, ali život ide dalje, života ima i poslije smrti", tvrdi ovaj par za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A smrti se nagledala Mirjanina prijateljica Jelena Zera, ali nije izgubila vedrinu. Iz Vukovara je izašla 20. studenog, dva dana poslije pada grada. Otac joj je ubijen u Vukovaru za vrijeme rata. Govori kako čovjek može biti zao, a ne cijela nacija. I za oca kaže da su ga ubili zli ljudi, da su na Ovčari isti zli ljudi ubijali i Srbe, svoje sunarodnjake. Ima i prijateljice iz srpske zajednice, kao što ima i Hrvata s kojima se ne druži.

Još jedna od sugovornica, inače studentica, za ovaj portal rekla je kako je koronavirus veća muka od srpsko-hrvatskih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo