maloljetnik iz Dalmacije / Mladić koji je glumio svećenika: 'Priloge za mise nisam vratio, budem ako bilo tko bude htio'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema Zakonu, maloljetni mladić koji se lažno predstavljao kao svećenik može kazneno odgovarati prema zakonu o maloljetnicima

11.1.2019.
8:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Mladić iz Dalmacije nekoliko je godina glumio svećenika, pa čak i ispovijedao i primao novčane priloge od vjernika, a slučaj je dospio u javnost nakon što je u zatvorenoj Facebook grupi nekoliko vjernika raskrinkalo njegov pravi identitet.

Obrede je držao i u stanu, neki su mu plaćali za mise, a mladić je kazao kako optužbe na njegov račun ne stoje te da se pokajao i dobio crkvenu pokoru. "Sve ovo što sam radio događalo se prije 16. godine mojeg života, što znači da po Zakonu o kaznenom postupku ne mogu podlijegati nikakvim kaznama", kazao je mladić za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je kazao kako već godinama sve o njemu znaju u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. "Budući da je riječ o maloljetniku, Splitsko-makarska nadbiskupija ne može javno komentirati slučaj", šturo su odgovorili iz Nadbiskupskog ordinarijata. Još uvijek ostaje nejasno kako je mladić ušao u svećeničke krugove do mjere da je vodio mise i dijelio sakramente. 

'Ovdje se nije radilo o mojem koristoljublju'

Na konkretan upit tko mu je to omogućio mladić ne želi odgovoriti, kao ni na pitanje s kojim je motivima ušao u priču. Pojedinci su ga optuživali da je tako pribavljao novac jer je milodare vjernika zadržavao za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac koji su mi ljudi davali većinom je vraćen, no dio novca nije jer su to bili dobrovoljni prilozi za mise. Ako bilo tko bude htio, ja ću te novce vratiti. Ovdje se nije radilo o mojem koristoljublju, nego o koristoljublju drugih ljudi. Ja to za sada neću reći. 

I ovako i onako me svrstavaju u razne koševe, a nikog nije briga što se događa u pozadini svega. Nitko se ne pita prijeti li mi tko i smijem li ja o svemu govoriti. Progovoriti hoću, to je sigurno, ali onda kad za svoje postupke i riječi budem odgovarao i pred zakonom", kazao je mladić za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanonsko pravo kroz svoje članke predviđa slične situacije gdje se netko tko nije zaređen predstavlja svećenikom i dijeli sakramente, a kazna za takvo ponašanje može biti čak i ekskomunikacija iz Crkve, a prema Zakonu, maloljetni mladić koji se lažno predstavljao kao svećenik može kazneno odgovarati prema zakonu o maloljetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo