više vam ne treba google / Mladi start-upovci razvijaju aplikaciju koja će promijeniti način gledanja TV-a i fotografija: upoznajte se s hrvatskim Shazamom

Gledate film i želite doznati ime zgodnog glumca? Ili recept iz omiljenog kulinarskog showa koji je upravo na programu? E pa Hrvati razvijaju aplikaciju koja bi vam mogla pomoći s ovim problemima

7.6.2018.
7:00
VOYO logo

Hrvatski startup razvija uslugu čija bi platforma mogla promijeniti način na koji gledamo televiziju. Kako izgleda hrvatski 'Shazam' koji prepoznaje filmove, serije i reklame?

Primjerice, na televiziji je popularni animirani crtić Trolovi, a uz radnju vas zanima na primjer tko im je posudio glasove? Skeniranjem isječka aplikacija vas vodi do svega što ima u bazi vezano uz njih, pa tako i recimo intervjua s Justinom Timberlakeom i Annom Kendrick koji su likovima posudili glasove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo mi napravili je ustvari prepoznavanje videa i mogućnost dostavljanja dodatnih informacija vezanih uz video kontent koji gledamo", objašnjava Mario Drevenšek, osnivač start-upa Beyond Second Screen.

Pa tako skeniranjem glazbenog spota možete doći do informacija o bendu, aktualnim koncertima i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna zanimljiva stvar je da ćemo graditi partnerstva s velikim produkcijskim kućama. Trenutno smo u pregovorima s jednom gdje bi dobili 700 sati materijala za dokumentarne filmove i općenito filmove", dodaje Drevenšek.

Na pitanje 'što će nam to, pa imamo teletekst i Google?', osnivači odgovaraju da televiziju često gledamo uz još jedan ekran pored sebe – zašto ga ne iskoristiti bez pretraživanja interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledao sam nedavno dokumentarac Wild Wild country sa izvrsnim soundtrackom i bilo je dosta zahtjevno pronaći tko je autor glazbe, a evo s ovakvom aplikacijom mislim da bi taj posao bio puno jednostavniji."

To sve i košta pa je cilj prikupiti novac. A kakav bi drugi mladi start-upovci trebali nego kriptovalutu, tzv. digitalni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi šaljete svoja sredstva u zamjenu za unaprijed određeni broj tokena koji će nastati od strane pojedinog projekta", pojašnjava Vlaho Hrdalo, predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Aplikacija bi trebala biti lansirana na jesen, a o tome koliko vjeruju u svoj projekt govori činjenica da im je cilj doći ni više ni manje nego do Netflixa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo