Mladi par: Selimo se, ovdje nemamo od čega živjeti

'Iako sam profesorica i prevoditeljica engleskog i njemačkog jezika i književnosti, bila sam spremna konobariti, raditi u dućanu, zapravo, bilo što samo da si osiguram novac za preživljavanje.

22.2.2011.
12:14
VOYO logo

Hrvatsku, točnije Šibenik, uskoro će, zbog ekonomskih razloga, napustiti novopečeni mladi bračni par Petra Perkov i Marko Šarić te se odseliti u London. Izgubili su i posljednju nadu da bi u svojoj zemlji mogli pronaći posao i osigurati sredstva za normalan život.

"Napisala sam više od 200 molbi, padala sam s nogu hodajući od vrata do vrata. Prva dva mjeseca poslije diplomiranja sam se nadala poslu u struci. Nakon toga nisam birala posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sam profesorica i prevoditeljica engleskog i njemačkog jezika i književnosti, bila sam spremna konobariti, raditi u dućanu, zapravo, bilo što samo da si osiguram novac za preživljavanje. Nisam birala ni grad, pa ni to nije pomoglo. Nažalost, sličnu kalvariju preživio je i moj suprug, koji se, poslije završenog koledža u Londonu, zajedno s roditeljima prije tri godine vratio u rodni Šibenik.

Iako nam je Šibenik u srcu, a Hrvatska, uvjereni smo, najljepša država na svijetu, nemamo nikakvog izbora. Od nečeg se mora živjeti", rekla je za Slobodnu Dalmaciju Petra, ističući kako se nada da će se u Hrvatsku vratiti kada prođe kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patra je fakultet završila s prosjekom ocjena 4,8, a iza sebe čak ima i vrijedno prevodilačko iskustvo.

Zabrinjavajući podaci

Lijepa naša tako mnogima, baš kao i Petri i Marku, sve više postaje za život teško podnošljiva. Prema upravo objavljenom ljetopisu Državnog zavoda za statistiku, 2009. godine iz Hrvatske se u druge države iselilo čak 9.940 osoba. Kako je u isto vrijeme uselilo 8.468 osoba, negativni useljeničko-iseljenički saldo Hrvatske je 1.472 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put u posljednjih pet godina da je iz Hrvatske više iselilo nego uselilo stanovnika. Ovo je dramatičan migracijski udar na populacijsku politiku zemlje, jer samo godinu dana prije bili u plusu 7.093 doseljenika.

Dalmacija – magnet za useljenike

Od svih županija, najviše iseljenika bilježi Sisačko-moslavačka županija, čak 1342 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoželjnija destinacija za useljavanje je splitsko-dalmatinsko područje. U ovu županiju 2009. godine uselilo se iz inozemstva 1.140 građana, a iselio 541 građanin, tako da je ovo područje tu godinu završilo s useljeničkim plusom od 599 građana.

U državi je ispred Splita jedino Zagreb, koji je godinu završio sa 830 više useljenih nego iseljenih građana. Globalno gledajući, za useljenike je i dalje najpoželjnija destinacija Dalmacija. Poslije Splita, najviše novodoseljenih iz inozemstva bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, iz koje se 2009. iselilo samo 186 stanovnika, pa je na kraju imala 496 više useljenika nego iseljenika. Magnet za useljavanje je i zadarsko područje. Bolji poznavatelji prilika tvrde da su ova područja na meti, prije svega, doseljenika iz BiH koji pečalbare po zemljama EU i Amerike. Žele treću dob provesti na moru i mjestima iz kojih se lako može skoknuti do rodne grude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102160596006 arti-201102160621006 arti-201102160304006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo