Nova regulativa i lakša zabrana / Mladi na udaru jeftine i dostupne droge: 'To je lutrija s nesretnim dobitkom. Apeliram na policiju'

Image
Foto: Pixell

U Hrvatskoj je sve više slučajeva konzumiranja osvježivača zraka s teškim posljedicama

23.11.2018.
13:22
Pixell
VOYO logo

Od danas je na snazi nova europska regulativa prema kojoj će se osvježivači prostora, koje mladi u Hrvatskoj sve više konzumiraju, a koji imaju zastrašujuće posljedice, lakše tretirati kao droge, odnosno zabranjivati.

Najveći problem je što su osvježivači zraka legalni, lako dostupni i jeftini pa ih se može nabaviti bez problema - u školama, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, čak ne mora ni biti smart shop. Konzumiraju se uglavnom pušenjem. U posljednje vrijeme u Slavoniji je bilo nekoliko slučajeva maloljetnika koje je odvozila hitna u besvjesnom stanju, praktički na rubu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dogodilo se to u noći. Vrištala je, skakala i bacala se. Vidjela je vatru u sobi, vikala je da je pokojni brat ušao u nju. Bile su to strašne halucinacije, krv mi se sledila u venama, nisam znala kako da joj pomognem“, ispričala je nedavno majka maloljetne srednjoškolke iz Ivanovca stravične prizore na koje je naišla u vlastitom domu nakon što je njezina kći popušila osvježivač zraka.

U jednom takvom slučaju, prije tri godine, mladić u Zagrebu je nakon konzumiranja osvježivača zraka preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo nakon tog slučaja, europarlamentarka Biljana Borzan zatražila je od Europske komisije odgovore što će učiniti po pitanju tog problema. Tri godine kasnije, nova bi regulativa trebala pomoći što bržem detektiranju psihoaktivnih tvari koje su sastavni dio osvježivača zraka kako bi se onda, isto tako što brže i jednostavnije, mogli zabraniti i povlačiti iz prodaje. No, o potpunoj zabrani tih proizvoda još je rano govoriti. 

"To je lutrija s nesretnim dobitkom"

„Novi EU propisi stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u  europskom sustavu za brzo upozoravanje. Ubrzavanje procedura je ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. Proširila se i definicija pojma droga kako bi uključivala nove spojeve koji se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu“, pojasnila je Biljana Borzan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja pa i smrti.

„Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Naprimjer, u Kini koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka pakiranja su višestruko jača i štetnija od uobičajenih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom“, smatra hrvatska europarlamentarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski tinejdžeri konzumiraju osvježivače više od ostalih

Mladi su ciljana skupina konzumenata i kao takvi trpe najviše štete. U Europi je bilo dosta smrtnih slučajeva, a nažalost, pokazalo se da hrvatski tinejdžeri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.

“Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju je krajnje hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu“, poručila je SDP-ova europarlamentarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo