'Franjo Horoskop' /

Mještani Rogoznice očajni zbog susjeda koji u dvorištu gomila tone smeća - on se bavi numerologijom i predviđa atentat na Trumpa

Zovu ga Franjo Hosroskop jer je izučavao numerologiju i po vašem znaku u stanju je predvidjeti što će vam se dogoditi. Dobrodušan je, nije agresivan i nikome nije učinio ništa nažao

27.10.2017.
19:45
VOYO logo

Stanovnici Zečevarske ulice u Rogoznici su očajni zbog susjeda koji je svoju okućnicu pretrpao smećem i ne želi ga ukloniti.

Zovu ga Franjo Hosroskop jer je izučavao numerologiju i po vašem znaku u stanju je predvidjeti što će vam se dogoditi. Dobrodušan je, nije agresivan i nikome nije učinio ništa nažao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč tome Franjo Pavić iz Zečevarske ulice u Rogoznici noćna je mora svojih susjeda. U mjestu koje živi isključivo od turizma njegova kuća odudara i tjera goste - zarasla je u korov, a dvorište je ispunjeno tonama svakojakog smeća.

Franjini susjedi su očajni i razmišljaju o prodaji svojih kuća, ako bi ih netko uopće htio kupiti. Jer, već godinama različite institucije kojima su se obraćali nisu učnile ništa da riješe problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frane i Franjo su prvi susjedi u Zečevarskoj ulici u Rogoznici. Na prvi je pogled jasno koliko različito gledaju na urednost, higijenu, ali i pojam o tome zašto se u ovom trenutku svađaju. Dok je Franjo uvjeren da mu susjed prigovara.

"On je došao iz Njemačke, zarađivao je dobro, nije na to navikao, i što mu ja mogu, a mačku ću ja uhvatiti", priča nam Franjo Pavić iz Rogoznice o svo m susjedu.

Frane nas je zapravo zvao zbog općeg stanja okućnice njegova susjeda, a i zbog nekih drugih životinja.

"Navečer kad zalijevam cvijeće - ostane mi voda, i onda dolaze zmije ujutro", kaže nam Franjin susjed Frane Kristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakva zmija, laže - nema zmija. Možda ima mala neka, ali to mačka uhvati, da nije mačaka, tu bi došlo svašta", odgovara Franjo.

Mački je, pak ugodno u Franinu vrtu, što je razlog zašto je on odustao od poljoprivrede, kaže, dok je njegov imenjak zbog toga mački postavio stupicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog smrada koji se, osobito ljeti širi iz Franjine kuće, u koju nas ne pušta, jer kaže - nije sređeno, Frane, tvrdi, već dugo ne uspjeva prodati kuću.

"Objekt sam sredio, ali tu ne želim ulagati više, jer sam mislio gore iznajmiti, ali pošto je pod ovim uslovima - niti mogu objekat prodati niti želim više ulagati", ističe Frane.

Jer sve mu treba, objašnjava Franjo, koji je ovu kuću sagradio prije 18 godina u Rogoznici kamo je došao iz Tuzle. Živio je od popravljanja električnih uređaja, danas živi drukčije.

"Pomažem narodu, ovako nešto prevedem, znam dosta francuski, njemački, tako. Onda skupljam boce. Svi se bore kroz život, nisam ja sam", priča nam Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nije sam uvjeravaju ga i susjedi, koji su mu kažu, nekoliko puta pokušali pomoći.

"Svako vam mjesto ima jednu ovakvu osobu, osobenjaka, on, čovjek nije nikog uvrijedio, nije loš, ali ovi uvjeti nisu normalni.  U Vinkovcima je zimus poginulo troje ljudi, ugušilo se, grijalo se u ovakvim uvjetima. I dok se tako nešto ne dogodi, neće vam nitko ni reagirat, to vam je na žalost tako", priča nam Biljana Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nema institucije kojoj se grupa građana nije obratila. Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo zdravlja, TZ općine Rogoznica, Općina Rogoznica.

"Nitko nam nije ništa odgovorio. Obratili smo se još Centru za socijanu skrb Šibenik, Domu zdravlja Šibenik i Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj. I opet nitko ništa", ogorčeni su susjedi.

Šibenski je Centar za socijalnu skrb posjetio Franju u svibnju. Zaključio je da ima primanja od 1.600 kuna i svoju imovinu, da je suvisao, te da nije slučaj za njih. Socijalna radnica, koju Franjo, kako nam priča njena šefica, nije pustio u dvorište, zaključila je: 

"Da treba obavijestiti liječnicu opće medicine i to je učinila dopisom. Izrazila je sumnju da se možda radi o osobi sa zdravstvenim poteškoćama, i upozorila da postoji sumnja za moguću zarazu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja patronažna sestra je bila kod njega, i dala meni izvješće, po kojem je čovjek u normalnoj komunikaciji, znači on je nju normalno dočekao, ali sada da tog smeća ima, ima. Time bi se trebala općina pozabaviti, jer ne može čovjek tako živjeti. A što se tiče njega, ja sam sad otvorila karton, on vam tu kod mene nikad nije bio, a ja sam tu četiri godine", otkriva nam dr. Anita Vladović, liječnica.

Zvečarska se nalazi dva reda od mora, u srcu turističke zone Rogoznice, no i te su institucije, baš poput svih ostalih zaključile da Franjin slučaj - nije i njihov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određene radove na svom domu Franjo je napravio sam, nakon što mu je Općina pomogla financirati pituru kako on to kaže.

"Budući da je početkom ljeta bio jedan veći pritisak i gospodin Pavić je sam došao do nas, tražio da mu pomognemo oko uređenja okoliša i itd. Mi smo mu obećali da ćemo sjesti, kad završi sezona, i dogovoriti se kako, na koji način, mi smo tu voljni kao lokalna samouprava njemu pomoći i vidjeti kako to, na koji način njemu pomoći i financijski - da se to dovede u red", kazala nam je Sandra Jakelić, načelnica Općine Rogoznica.

Samo, susjeda Franu brine kada i kako.

Franji ponekad dođe kći iz Austrije, navodno mu je sredila zahod, kako se priča po susjedstvu, ali ne može često dolaziti, iz praktičnog razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nemaju toliko drukčije poimanje svega oko sebe, Frane i Franjo sigurno bi bili prijatelji, jer zajedničkih tema je na pretek. 

Jer, izučavao je Franjo astronomiju i astrologiju pet godina u Njemačkoj i Francuskoj i tako zaradio nadimak Franjo Horoskop. Predvidio je potres u Splitu i razne druge događaje kojih se svi sjećaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nitko ne rješava problem, koji očito sad već nije samo Franjin. 

"Apsolutno krah općine, koja je pokušavala prije par godina napraviti to, i bili su pred ciljem dogodilo se što se dogodilo, nisu uspjeli. Ovo ne valja", ističe Zoran Roje iz Rogoznice.

Da napori Općine nisu dovoljni upozoravaju samo susjedi koji tu svaki dan tuda prolaze prolaze. "Mi smo rekli sve, vidljivo je sve. Nema se tu što reći", ističu.

Konačno, ipak je on jedan od njih. Dok susjedi budu čekali rješenje, Franjo Horoskop će im kratiti vrijeme tajnama svemira u kojem je, kaže, sve zapisano, pa tako i - što će biti s tom nesretnom kućom i okućnicom. Pa iako to možda i ne zna, u neke druge stvari uopće ne sumnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanaderu je zapisano da će propasti. Todoriću isto, zapisan mu je datum. Nesretan datum. Svašta će tu biti, kao i Sanader. Njemu je bila granica samo nebo, ne možeš takav biti, moraš pomagati negdje nekoga, ne bi taj pomogao. Ti se znakovi ne stavljaju za predsjednike", kaže nam Franjo.

Možda neki po pomoć mogu doći i Franji, ali ono što je sigurno je, da i njemu treba pomoć, tko, kada i kako - to se, valjda još mora numerološki posložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo