mate rimac ekskluzivno za rtl /

'Mislim da je Hammond naučio lekciju, sada je tu autonomna vožnja da ga upozori: Hej, ideš malo prebrzo'

Rimac predstavio novi hiperautomobil, oduševio Ženevu pa sjeo u Concept Two i za RTL predstavio detalje

6.3.2018.
19:31
VOYO logo

Na jednom od najpoznatijih svjetskih autoshowa na svijetu, onome u Ženevi, spektakularno se predstavio i hrvatski hiperautomobil - Concept Two.

Ova električna jurilica tvrtke Rimac automobili iz Svete Nedjelje s tisuću 914 konjskih snaga trebao bi biti najsnažniji automobilna svijetu. Baterija u Conceptu Two prema tvrdnjama proizvođača može izdržati 650 kilometara bez punjenja, a tu je i velik broj najnovijih gadgeta. Cijena jurilice - milijun i 700 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baterija se može puniti s 250 kilowata, što joj omogućava da se napuni s 0 na 80 posto u samo 30 minuta. Novi tekući sustavi za hlađenje napravljeni su tako da automobil ne bude samo poni koji zna jedna trik s nekoliko ubrzanja, već da se može koristiti i na duže staze", kazao je Mate Rimac.

I već ima kupaca - u Ženevi je na dugoočekivanom predstavljanju bio Ilija Radić kojemu je Mate Rimac ekskluzivno otkrio sve detalje superjurilice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: RTL Danas)

"Concept Two je to što je. Mi smo dali najbolje od sebe, je li najbolji neka drugi odlučuju. Ovo je potpuno novi auto, ništa nije preuzeto iz Concept One-a, krenuli smo od nule, s bijelim listom papira i svaka komponenta važna za ovaj auto je razvijena baš za taj auto. Kad smo prikazali prvi auto, Concept One, bilo nas je manje od deset ljudi u firmi, prvi put smo to svi radili, spavali smo po podovima u garaži i dan i noć radili. U međuvremenu smo narasli na 350 ljudi, radili smo za mnoge jake automobilske firme, skupili puno iskustva i znanja... Sada imamo ljude iz 21 zemlje iz cijelog svijeta u firmi i ovo je rezultat. 

Generalna ideja je jednaka, pokazati što električni auti mogu. Osim svih ostalih već navedenih prednosti ovog auta, imamo i jako puno tehnologije u autu: osam kamera, 12 ultrazvučnih senzora, osam radara i senzor za autonomnu vožnju. Za ovu posljednju stavku, oformili smo tim u Zagrebu koji se time bavi. To je ogromno područje, nećemo sada time riješiti sve probleme, želimo sportske aute malo začiniti autonomnom vožnjom. To najprije znači vožnja po trkaćoj stazi, instrukcije koje automobil može davati vozaču, ili ga čuvati u ekstremnim situacijama, da ne pretjera, recimo vozeći se po Hill Climbu u Švicarskoj. Mislim da je Richard Hammond naučio svoju lekciju, ali zato je tu autonomna vožnja da ga upozori: 'Hej, ideš malo prebrzo'.

Ogroman je problem proizvesti 150 ovakvih primjeraka. Moramo doći do toga da svaki tjedan isporučujemo novi auto. Od ovog auta ćemo raditi desetak prototipa koji će većinom nažalost završiti u zidu. Neki će imati frontalni crash, neki bočni, neki stražnji, neki na krovu. Da bi auto homoligirani u cijelom svijetu - u maloj tvrtki je ogroman iskorak", poručio je Rimac ekskluzivno za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo Rimčev automobil hit Ženeve - stoga Ilija Radić ostaje na šou i priprema novi izvještaj za sutra! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo