još uvijek postoje / Mislili ste da ne postoje? U opticaju 1 i 2 lipe čije je kovanje skuplje od njihove vrijednosti

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveću korist, sasvim je jasno, u ovoj situaciji imaju trgovački centri

26.8.2018.
8:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nitko ih ne želi u džepu, mnogi misle da više ni ne postoje, a čak i blagajnice ih bacaju iako na njima trgovci godinama zarađuju milijune.

Rijetko je i vidjeti cijenu koja ne završava sa 99 lipa, pa smo istražili vraća li uopće tko lipu ili dvije. Otkrili smo da su iskovane posve nove kovanice i koliko je skuplja njihova proizvodnja od vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva plus dva nije četiri nego 3,99. Nekako kao da su se svi naviknuli na ovakvu matematiku. Čak toliko da neki građani misle da one jedna ili dvije lipe uopće više ni ne postoje.

Iako se godinama nisu proizvodile jer je njihovo kovanje sedam puta skuplje od njihove vrijednosti HNB je relativno nedavno ipak naručio nove lipice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo praćenjem potreba tržišta otkovale dodatne količine kovanog novca jedne i dvije lipe početkom 2017. godine i prema našim informacijama zapravo tih količina ima dovoljno za optjecaj", rekao je Damir Bičanić, voditelj odjela za politiku i upravljanje gotovim novcem HNB-a.

I šanse, barem za sada nema, da se poput Italije ili nekih drugih zemalja koje su izbacile jedan cent i mi riješimo jedne lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska narodna banka ne razmišlja o povlačenju jedne i dvije lipe i potrošači u republici Hrvatskoj mogu slobodno koristiti te apoene jedne i dvije lipe za plaćanje roba i usluga u zemlji", dodaje Bičanić.

Uostalom, valjda će i taj euro uskoro doći i kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću korist, sasvim je jasno, u ovoj situaciji imaju trgovački centri. Njihove cijene najčešće završavaju na tih 99 lipa. Baš zanimljivo, kad je ova tema u pitanju, nisu bili raspoloženi o njoj pričati za medije.

I koliko god se nema kod nas je navika ne gledati baš svaku kunu. Lipu pogotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas je često puta sve naopako pa se lipa sjetimo tek kad treba izazvati bunt ili naživcirati onoga koji ih treba brojati. Jedino s kim se nije zezati je država. Za lipu-dvije duga stižu ovrhe teške desetke tisuća kuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo