Velika bura zbog promjena / Mirovinska reforma samo što nije: 'Jasno je da promjene mogu ići samo na štetu radnika i mladih'

Unatoč kritikama, ne odustaju od njezina donošenja ove jeseni

11.9.2018.
7:00
VOYO logo

"Mirovinska reforma samo što nije" - najavljuje mjesecima, pa tako i danas, ministar Marko Pavić. Dogovori su u završnoj fazi, a vladajući, unatoč kritikama, ne odustaju od njezina donošenja ove jeseni.

Reforma donosi dulji radni vijek, ali bismo po umirovljenju trebali raspolagati s više novca. Vladajućima ne vjeruju ni sindikati ni oporba uz poruku - "bolje da ne radite ništa nego da dirate u osjetljiv sustav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruse se posljednji detalji mirovinske reforme.

"Ono što smo predložili je ubrzanje za odlazak u mirovnu sa 67 godina, ali i druge stvari, da sadašnji umirovljenici mogu raditi 4 sata neovisno o statusu odnosno 8 ako su djelatne vojne osobe, bit će tu i povećanje minimalne mirovine", pojasnio je Marko Pavić (HDZ), ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasniji odlazak u mirovinu, dogodit će se i prije planiranog roka.

Sada u punu starosnu mirovinu možemo sa 65. U Irskoj, za mnoge obećanoj zemlji, radi se i radit će se godinu dulje dok je Malta europski rekorder i u mirovinu se ide sa 62 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da pravdu treba potražiti na ulici, smatraju hrvatski sindikati.

"Radi toga jer je jasno da te promjene mogu ići samo na štetu radnika, mladih i novih generacija, ali i ovih koji rade. I tome se može oduprijeti ne dijalogom gdje nas se očito ne uvažava nego dijalogom s ceste", kazao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se na istoku i jugu s mirovinama  krpa kraj s krajem, na zapadu umirovljenici žive i dulje i lagodnije.

Hrvatska je pri europskom dnu s prosječnih 2,600 kuna. U Irskoj je taj iznos gotovo tri puta veći, a u Luksemburgu je čak 13,500 razloga za umirovljeničko zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov ključni partner HNS hvali se svojim doprinosom.

"I taj dio će biti uveden da ljudi kad završe s uplatama u mirovinski fond da odmah jedan dio mogu dobiti natrag, a to ćemo utvrditi koliki dio", kaže Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba nije oduševljena, a poruka vladajućima glasi - bolje da ništa ne diraju:

"Uskratom dodatka od 27 posto, kemijanje s nekakvim vraćanjem novca što dolazi iz HNS-a, to je uništavanje 2. stupa da bi se krpale proračunske rupe", smatra Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što će očito morati raditi dulje, neizvjesno je hoće li hrvatski umirovljenici sutra živjeti bolje nego danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo