OZBILJNO UPOZORENJE / Mirovinska reforma može naštetiti mladim znanstvenicima: 'Otići će iz zemlje kako bi napredovali'

Image
Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

'Ako se ovako automatski ide u mirovinu sa 68 godina bez nekih kriterija, to će biti katastrofa'

30.9.2019.
12:47
Miranda Čikotić/Pixsell
VOYO logo

U nastavku pregovora predstavnika Vlade i sindikata o produljenju radnoga vijeka do 68 godina je upozoreno da bi bez jasnih kriterija, u znanosti i visokom obrazovanju to moglo izazvati katastrofu zbog otežanog zapošljavanja i napredovanja mladih znanstvenika, što bi rezultiralo odlaskom iz zemlje.

"Ako bi se produljio radni vijek, sljedećih tri godine ne bi bilo napredovanja mladih i njihova zapošljavanja u znanosti i visokom obrazovanju, a s obzirom na otvorene granice EU, izvrsni mladi znanstvenici otići će iz zemlje", upozorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata o izmjenama radno-mirovinskih zakona s ciljem omogućavanja ostajanja u svijetu rada do 68. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antičić upozorava  da među znanstvenicima postoji veliko zanimanje za radnim odnosom do 68. godine, no to bi moglo imati i nesagledive posljedice jer su iznosi plaća i koeficijenti fiksni u sustavu.

Ako se ovako automatski ide u mirovinu sa 68 godina bez nekih kriterija, to će biti katastrofa, upozorava Antičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će se, kaže, u pregovorima tražiti da poslodavac, čelnik ustanove, može postavitikriterije za ostanak u svijetu rada do 68. godine, odnosno da ne bude svima jednako.

Predsjednik Nezavinskih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da su sindikati iznijeli svoja stajališta o potrebi obeštećenja prijevremeno umirovljenih radnika ove godine, kojih je više od 5000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se zakonske izmjene lome preko njihovih leđa, tražimo da se i njih u nekakvim prijelaznim odredbama obuhvati, poručio je.

Osim toga, traže da se, uz sustav otpremnina, uvede i fond za isplatu obeštećenja prijevremeno umirovljenim radnicima koji primaju doživotno umanjenumirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavac, koji ih se riješio jer su mu prestari - uplaćivao bi u neku vrstu fonda kojim bi se tim ljudima uplaćivala razlika do pune mirovine", pojasnio je Sever sindikalne zahtjeve.

Poslodavci tako nešto dosad nikako nisu prihvaćali, ali se i dalje tijekom ove godine vrlo izdašno rješavaju radnika poznije životne dobi koji bi još uvijek mogli raditi, istaknuo je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka sa sindikatima, predstavnici Vlade odvojeno su se sastali s predstavnicima poslodavaca na temu izmjena radno-mirovinskih zakona. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo