GOSTOVALA U RTL-U DANAS / Rakić za RTL o Bidenovoj pobjedi: 'S njim će doći stručna diplomacija koja i sluša i razgovara'

Joe Biden 46. je predsjednik SAD-a, ujedo i najstariji u povijesti zemlje koji je izabran na tu funkciju

8.11.2020.
19:15
VOYO logo

Što se moglo predvidjeti, a što ne, u ovom izboru američkog predsjednika te što dalje očekuje SAD, ali i svijet za RTL Danas je prokomentirala Mirjana Rakić. 

Donald Trump još uvijek nije priznao poraz, iako je sve izglednije da će Biden pobijediti uvjerljivo, s 306 elektorskih glasova kao i Trump prije četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa me za Trumpa ne može iznenaditi, pa ni činjenica da neće htjeti priznati izbore. On će sutra zajedno s republikancima pokrenuti nekoliko sudskih postupaka po državama, prije svega u Georgiji za ponovno prebrojavanje glasova, ali neće ići dalje od toga jer nema novaca. Ako Trump nešto cijeni, to je vlastita obitelj. Stižu mu savjeti, ali to pada na mrtvo tlo jer se čini da do zadnjeg trenutka neće odustati", kazala je Rakić. 

Ovo su predsjednički izbori s najvećom izlaznosti u povijesti SAD-a. Trump je osovjio oko 48 posto glasova. Činjenica jest da je Bidenova pobjeda bila tijesna, ali je pobjeda i treba ju priznati, ustvrdila je Rakić 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter ju je upitao i do kada to negiranje može trajati. 

"Vođama republikanske stranke paše da imaju Trumpa za predsjednika. U proceduri odabira novog predsjednika sada slijedi sasatanak elektorskog skupa collegea 14. prosinca. Sudski procesi moraju završiti do 8. prosinca. BItan je i 8. siječanj kada je sastanak Kongresa zastupničkog doma koji mora sve potvrditi", pojasnila je Rakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je za očekivati da će Biden pružiti ruku Trumpovim glasačima i republikancima, a Rakić navodi da je Bidenov govor uopće nije iznenadio. 

"To je bio jedan klasičan, vrlo dobar govor novog budućeg predsjednika. On je u njemu iznio ono i što je promovirao u kampanji, a to je da će bit predsjednik svih Amerikanaca, a ne samo demokrata", rekla je Rakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenova pobjeda mogla bi puno znači za svijet, možda prije svega za Europsku uniju. Čestitke koje mu stižu govore o velikim očekivanjima, željama da se učvrsti savezništvo Amerike i Europe, koje Trumpu nije bilo u fokusu.

"Mislim da su mnogi čelnici u Europi odahnuli kada su stigli rezultati američkih izbora jer je potrebno da jedna zemlja kao što je SAD sluša, razgovara i debatira pa onda donosi zaključke, a ne da samo dolazi sa zaključcima. Takvo savezništvo mora biti utemeljeno na ravnopravnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenov izbor mogao bi nešto značiti i za Hrvatsku. 

"Za nas je važno da je Hrvatska članica EU jer kakav je prema EU takav će biti i prema Hrvatskoj. Ne vjerujem da će se u prve dvije godine svog mandata baviti jugoistočnim Balkanom. Bitno je reći da će s Bidenom doći stručna diplomacija koja jednako tako sluša kako razgovara", zaključila je Rakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo