UNUTAR NAJTEŽEG ODJELA / Doktorica s prve linije: 'Veliki pritisak, u odnosu na početak epidemije primjećujem nešto kod mlađih ljudi'

Mirela Pavičić Ivelja kazala je da je samo danas u Klinici za infektologiju KBC-a Split hospitalizirano 140 pacijenata

7.11.2021.
10:43
VOYO logo

Dr. Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja iz splitske Klinike za infektologiju od početka pandemije radila je u klinici koja je primala najteže pacijente. Za RTL Danas Pavičić Ivelja je komentirala trenutnu epidemiološku situaciju, kao i povećan interes za cijepljenje u Splitu.

Kazala je da se povećan broj građana koji se odlazi cijepiti "svakako povoljan trend" nakon kojeg se očekuje "povoljan efekt, ali nažalost ne u narednim danima ili tjednima, nego tek za možda mjesec, dva dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U subotu imamo 140 hospitaliziranih'

"Brojka ne pada, bilježimo rast, u subotu bilježimo 140 hospitaliziranih covid bolesnika. Situacija je ozbiljna. Imamo veliki pritisak na hitne prijeme, imamo veliki broj novooboljelih koji pristižu svakog dana. U subotu smo otvorili novi covid stacionar", rekla je infektologinja. Smatra da su dobro organizirani te da se sa situacijom nose najbolje što je moguće.

Image
BEROŠ UPOZORAVA /

'Moramo na sve biti spremni, možda prijeđemo na model 2G'

Image
BEROŠ UPOZORAVA /

'Moramo na sve biti spremni, možda prijeđemo na model 2G'

Kazala je potom da je prirodno da se virus mijenja i da mutira te da većina mutacija ne dovodi do njegovih značajnih promjena. "Ipak, u odnosu na početak epidemije primjećujemo da imamo i mlađih ljudi koji obolijevaju s težom kliničkom slikom, imamo i trudnica. Djeca obolijevaju, ali moram priznati da mi ipak još na sreću nemamo baš teško oboljele djece", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je da su u manjini hospitaliziranih pacijenti koji su cijepljeni te da oni čine ispod 10 posto, a oni koji završe za respiratoru ispod 12 posto. "I najčešće, oni koji su cijepljeni, a hospitalizirani su, uznapredovale su dobi i imaju neke komorbiditete zbog kojih su ranjiviji", dodala je.

Upitana kad bi val mogao kulminirati, Pavičić Ivelja je kazala da se ne voli upuštati u takve procjene, no da će, bez obzira na porast cijepljenja građana ovih dana, ključno biti to da se građani pridržavaju mjera "kako bismo što manje opteretili zdravstveni sustav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo