Mirando Mrsić: Očekujemo da će broj nezaposlenih biti još veći!

Treći mjesec zaredom Hrvatska bilježi rast broja nezaposlenih koji je premašio 360 tisuća.

17.12.2013.
18:10
VOYO logo

Krajem studenog bez posla je u Hrvatskoj bilo 12 i pol tisuća više nego prethodni mjesec. U usporedbi s lanjskim studenim, broj nezaposlenih veći je za 2,8 posto ili gotovo 10 tisuća. Čak četvrtina nezaposlenih su oni između 25 i 34 godine. "Posljednje brojke realan su odraz ekonomskog stanja", kaže resorni ministar Mirando Mrsić koji predviđa daljnje povećanje broja nezaposlenih.

"Uvijek negdje krajem zime i početkom proljeća je najveća nezaposlenost, pa za vrijeme sezone kada zaposlimo više od 50 tisuća ljudi se ona smanji, pa opet počne rasti. Dakle, nije to ništa novo. Očekujemo da će ta brojka biti tada (na proljeće) najveća", pojašnjava Mrsić krivulju nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz Vladine gospodarske politike

Pita li se sindikate, najnovija brojka poraz je Vladine gospodarske politike, izravna posljedica neuspjelih predstečajnih nagodbi i priprema poslodavaca za fleksibilizaciju tržišta rada kroz sve češći rad na određeno i lakše otpuštanje radnika.

"Sad se samo postavlja pitanje je li Vlada bila svjesna u što ulazi. Zašto nije prihvatila sve naše argumente da se ovi zakoni ne smiju mijenjati, jer neće potaći novo zapošljavanje, nego otpuštanja radnika. Nažalost, bili smo u pravu i upravo se to ovih dana dešava", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imamo samo priče'

Za poslodavce s druge strane, brojke su posljedica izostanka ozbiljnih reformi, ne samo radnog zakonodavstva.

"Sada imamo jedno nečinjenje, samo priče. Vrlo malo toga se dogodilo ili događa od onoga što bi trebali osjetiti na samom tržištu. Upravo je broj nezaposlenih jedan dobar lakmus papir politika koje se provode. I dok god se ne krene s ozbiljnim i sveobuhvatnim promjenama, teško možemo očekivati da će se ta brojka mijenjati u negativnom smjeru", posve jasan je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Mrsić, pak, ponavlja, zaokreta nema bez rasta BDP-a iznad 2 posto, barem tri kvartala zaredom.

Mjere aktivnog zapošljavanja

"Ona brojka da ćemo 2014. izgubiti 100 tisuća radnih mjesta ne odgovara istini. Jer u svakom slučaju će se otvarati nova radna mjesta u turističkoj djelatnosti, očekujemo da će se pokrenuti gospodarstvo. A i tada će trebati pričekati najmanje šest mjeseci da se to vidi i u padu broja nezaposlenih", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotad, nastavit će se s mjerama aktivnog zapošljavanja, prvenstveno usmjerenih na mlade, najugroženiju skupinu nezaposlenih.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo