'TO NIJE PRESEDAN' / Horvat izašao iz zatvora; MIP predložio Saboru da mu udovolji aktiviranje i zamrzavanje zastupničkog mandata

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Identičan slučaj, onaj bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), dogodio se u siječnju 2016.

1.3.2022.
16:28
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u utorak Hrvatskom saboru da Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira zastupnički mandat i da ga odmah 'zamrzne', odnosno stavi u mirovanje.

„Horvatov je zahtjev utemeljen na zakonu i MIP ga je prihvatio“, rekao je Hini predsjednik MIP-a Robert Jankovics nakon elektroničke sjednice Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PROBLEM ZA PLENKOVIĆA /

U Vladu stigao zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv ministra Aladrovića

Image
NOVI PROBLEM ZA PLENKOVIĆA /

U Vladu stigao zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv ministra Aladrovića

To nije presedan

Naglasio je kako takva odluka nije presedan te kako se identičan slučaj, onaj bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), dogodio u siječnju 2016.

Kotromanović je prestao biti ministar, ali se nije htio vratiti u Sabor, no aktivirao je mandat, pa ga odmah zamrznuo, podsjetio je. Bivši ministar graditeljstva uhićen je prije desetak dana zbog sumnji na zlouporabu položaja i trenutno je u istražnom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 10 dana istražnog zatvora Horvat je izašao danas iz Remetinca. USKOK je ispitao troje svjedoka za koje je su ranije odredio da postoji opasnost od utecaja na svjedoke, a Izvanraspravno vijeće odbilo žalbu tužiteljstva koje je željelo da se taj pritvorski razlog odnosi na još osmero svjedoka. Horvat se uskoro očekuje na slobodi, a istraga se nastavlja.

“Što reći nakon ovih 8 dana provedenih u istražnom zatvoru. Mislim da do ovoga svega nije trebalo doći”, rekao je nakon izlaska iz zatvora. “Mislim da bi najlakše bilo sve to skupa priznati i istog trenutka otići doma i čekati proces i suđenje, ali se nema što priznati. Uvjeren sam u to da svjesno ništa nisam napravio protuzakonito”, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušat ćemo doznat sve što se dogodilo i dokazat da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime”, rekao je i dodao kako nije fer ni korektno ovakvo izlaganje nekoga tko mu je bio najbliži suradnik, javlja N1.

Odbijeni zahtjevi

MIP se nije suglasio sa zahtjevima da skine imunitet Mati Frankoviću (HDZ) i Marinu Miletiću (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Miletićevu slučaju radi se o klasičnoj privatnoj tužbi zbog klevete, dok u Frankovićevu Društvo prijatelja Grada Dubrovnika traži nastavak kaznenog progona kao supsidijarni tužitelj, iako je USKOK odbacio njihovu prijavu, naveo je predsjednik MIP-a.

O prijedlozima MIP-a još se treba očitovati Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo