Mjesečno 1.200 kuna / Ministrica pokušala dodijeliti stipendije - sustav se 'smrznuo': Hrvatska dobila 3.400 STEM stipendista

STEM stipendije za najbolje samo jednim klikom miša pokušala je dodijeliti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ali e-sustav nije ju baš slušao

28.11.2017.
18:54
VOYO logo

Prvi put u Hrvatskoj - nikad jednostavnije i lakše - do stipendija. Čak je moguće da netko tko je u Hrvatskoj dobio pravo na to - za to ni ne zna - jer nije provjerio svoju mail adresu. Njih je ukupno 3.400, a pred kamere RTL-a stali su studenti koji su već prihvatili STEM stipendiju ministrice obrazovanja.

Imaju 19 godina i studenti su prve godine medicine. Iza njih su sjajni rezultati na državnoj maturi, a pred njima težak kolokvij iz anatomije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put u životu učim točno ono što me zanima jer u srednjoj je bilo toliko predmeta i mene su uvijek zanimali više ti prirodni, znanstveni predmeti", kazakla nam je Maja Šitum, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Za određeni kolokvij na fakultetu se uči kao za neki predmet cijelu godinu u srednjoj školi tako da učim sigurno po 4-5 sati dnevno", ističe student medicine Dominik Sič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Maja i Dominik od danas su vlasnici jedne od 3.400 stipendija za studente prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva odnosno studija koje mnogi izbjegavaju jer su - teški.

Najbolji studenti u STEM područjima kroz devet mjeseci dobivat će 1.200 kuna, a sve se uglavnom financira novcem iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad još neću ništa trošiti jer imam toliko obaveza što se faksa tiče. Tako da ću se sad na to koncentrirati pa možda ću sebe na ljeto, ako sve položim, nagraditi", priča nam Maja Šitum.

"Vjerojatno na neko putovanje ili na udžbenike koji su zapravo dosta skupi pa vjerojatno na to", kazao nam je Dominik Sič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rang listi najboljih - i najbolji maturant u zemlji Karlo Valentin. "Nisam pretjerano iznenađen, mislim, drago mi je da sam dobio stipendiju, ali nekako sam očekivao to", rekao nam je Karlo Valentin.

I to zato što je na državnoj maturi ispite iz matematike i fizike riješio bez greške, a potom se upisao na FER. I već na prvoj godini zna da će ga čekati siguran posao i dobra plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je moj fakultet izvrstan, ako ne i najbolji u Hrvatskoj. Ne učim baš pretjerano, ali bitno je da se kontinuirano uči, počeo sam otpočetka, svaki dan po malo i sad su već krenuli prvi ispiti i nisam imao previše problema s tim", priča nam Karlo Valentin Cihlar, student FER-a.

Zbog njih i još 32 tisuće studenata, koji su ispunili uvjete za dobivanje stipednije - razloga za optimizam ima i tržište rada na kojem nedostaje upravo STEM-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav se 'smrznuo'

Stipendije za najbolje samo jednim klikom miša pokušala je dodijeliti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ali e-sustav nije ju baš slušao.

Rang liste stoga nisu bile vidljive kada ih je ministrica htjela predstaviti novinarima i to, kako kažu iz Ministarstva - zbog preopterećenosti sustava. Inače, cijeli postupak dodijeljivanja STEM stipendija bio je potpuno automatiziran. Prvi put u Hrvatskoj studenti se nisu morali prijavljivati na natječaj i nisu morali predati nijedan papir. E-sustav je pronašao njih, ali uz malo tehničkih poteškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo