prije užeg kabineta / Ministrica Obuljen Koržinek: Nije na Vladi da mi podižemo neke prijave prema Vijeću

Hrvatski đaci provode najmanji broj efektivnih sati u školama u odnosu na druge zemlje, tako da će to implementirano, ali nije realno da to bude sljedeće godine, rekao Fuchs

24.2.2021.
12:40
VOYO logo

Prije Užeg kabineta ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek je komentirala slučaj jednog portala koji imao upitnik vezan u HDZ-ovce, što oni shvatili kao govor mržnje. 

"Kao što smo više puta komentirali pitanje govora mržnje ili uopće sadržaja na društvenim mrežama nije predmet regulacije medijskih zakona, nije po postojećem režimu a neće biti ni prema novom Zakonu o elektroničkim medijima. Moje je mišljenje da je najvažnija reakcija ako je nešto neprimjereno, onda je potrebna javna osuda ili reakcija na to, a ako je za bilo koje djelo ili za čiju izjavu sumnja da bi se mogla podvesti pod kontekst kršenja kaznenog zakona onda postoje tijela koja po tom postupaju. Kada se to dogodi u medijima, a jučer smo imali slučaj sumnje na poticanje na diskriminaciju u slučaju jednog električnog medija, onda postupa Vijeće za elektroničke medije i oni imaju utvrđene procedure i ne bi bilo prvi put, ali njih morate pitati jesu li ili planiraju li nešto poduzeti po tom pitanju. Nije na Vladi da mi podižemo neke prijave prema Vijeću, dakle Zakon o elektroničkim medijima je jasan. Vijeće postupa po zakonu, u slučaju sumnje da je u javnosti iznesen stav te da je moguće prekršen članak 12 zakona o elektroničkim medijima, ali  to nije članak zakona predviđen za prekršajne kazne, ali ako Vijeće utvrdi onda to prijavi Državnom odvjetništvu", rekla je Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je nadodala: Vrlo često kad govorimo o društvenim mrežama onda volimo reći da ono što nije dozvoljeno na trgu ili ulici i nije dozvoljeno niti u virtualnom prostoru".

Nakon toga se obratio ministar Fuchs: "Hrvatski đaci provode najmanji broj efektivnih sati u školama u odnosu na druge zemlje, tako da imamo to u vidu, bit će to implementirano, ali nije realno da to bude sljedeće školske godine. Treba sve one škole koje ne rade u jednoj smjeni izgraditi nove škole i ne možemo sve kapacitete u osnovnim školama dovest u tu fazu sljedeće godine." 
Osvrnuo i na to da zbog porasta broja zaraženih, Dubrovačko-neretvanska županija predložit će zatvaranje škola, neke već prešle na model C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah smo razgovarali i dogovoren je model C, no kako opet naglašavamo zaraza nije počela u školama nego na privatnim okupljanjima", rekao je Fuchs. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo