MINISTRICA OBRAZOVANJA PROGOVORILA O PRITISCIMA KOJIMA JE IZLOŽENA: / 'Ne povlačim se lako, pa govorimo o milijardu kuna'

Image
Foto: PIXSELL

Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, javno je otkrila tko je na nju vršio pritisak za trošenje novca namijenjenog sustavu obrazovanja i školama.

18.12.2017.
9:40
PIXSELL
VOYO logo

Prošlo je pola godine otkako se Blaženka Divjak, inače doktorica prirodnih znanosti i profesorica matematike, našla u fotelji ministrice znanosti, obrazovanja i sporta. Zbog kurikularne reforme i STEM revolucije u hrvatskim školama ova je ministrica često dolazila u fokus javnosti. No, jedan od razloga zbog kojih se o njoj pisalo bila je i priča o Jasminki Buljan Culej.

Naime, ministričina analiza pokazala je niz nepravilnosti u izboru Buljan Culej na čelo Ekspertne radne skupine. Ona je, unatoč svemu, napredovala do višeg tijela i to odlukom premijera Andreja Plenkovića koji sada vodi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja. Divjak je objasnila zašto je pristala na takav razvoj događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je izbor premijera, odnosno u ovome slučaju HDZ-a, i svatko o tome može imati svoje mišljenje. Apeliram da razgraničimo uloge. Povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije praktički je savjetodavno i koordinacijsko tijelo, čija je najeksponiranija uloga raspisivanje natječaja i izbor Ekspertne radne skupine. Sada je važno da sve bude transparentno i da se ne ide s pozicije ideologije, nego struke', rekla je za Jutarnji list.

Image
MINISTRICA POZVALA UČITELJE NA PROMJENE: /

'Dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi'

Image
MINISTRICA POZVALA UČITELJE NA PROMJENE: /

'Dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi'

Kurikularna reforma

Što se novosti u kurikularnoj reformi tiče, resorna ministrica kaže kako su sada završeni svi kurikularni dokumenti, da su u njih ugrađeni elemente iz javne rasprave te da su poslani na međunarodnu recenziju koja bi trebala biti gotova iza Nove godine. 'Paralelno smo napisali projekt eksperimentalnog provođenja reforme i predali ga za povlačenje 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Time ćemo dobiti sredstva za edukaciju nastavnika, opremanje škola i pripremu materijala za učenike i nastavnike. Projekt za povlačenje tih sredstava do dolaska mog tima nije postojao', rekla je ministrica i tvrdi da novac stiže na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je progovorila i o pritiscima te problemima s kojima se susrela u kontekstu reforme strukovnog obrazovanja. I sama je ranije kazala kako ne očekuje otpor većih politički stranaka, no ova se reforma našla na meti kritika saborskih zastupnika SDP-a.

Priznaje kako, nažalost, u Strategiji obrazovanja nema gotovo ništa o strukovnom obrazovanju, ali da je reforma nužna s obzirom na stanje gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisci gospodarskih lobija

'Moram reći da su u pripremi ovoga zakona bili ogromni pritisci iz različitih interesnih skupina koje su zamišljale drukčije korištenje novca europskih fondova. Naravno, ne za opremanje i podizanje kapaciteta srednjih škola. To je nešto što nisam očekivala, ali ne povlačim se lako pod pritiscima', rekla je za Jutarnji.

Pojasnila je i što se točno dogodilo. 'U zakon je stavljeno da centri kompetentnosti trebaju biti ravnomjerno raspoređeni po Hrvatskoj i biti smješteni u strukovne škole. Onda se pojavila ideja da se osnuju posebne ustanove za centre kompetentnosti, pa bismo po toj varijanti u prvome valu trebali dobiti 21 novog direktora, pa svaki od njih svoju tajnicu, valjda i spremačicu. To su bili gospodarski lobiji. Druga varijanta pritiska je bila da se taj novac dodijeli direktno gospodarskim subjektima. Nisam htjela na to pristati. Govorimo o milijardu kuna koje ne možemo trošiti nikako drukčije nego za strukovne škole. Pritisci su za mene bili neočekivani i dosta jaki. Treba znati da u strukovne škole nije bilo ulaganja desetljećima, a ovo je prvi ozbiljan novac dosad u sustavu', kaže ministrica Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo