MINISTRICA O EVENTUALNIM SANKCIJAMA ZA ŠKARIČIĆA: / 'Bude li nepravilnosti, jasna je odgovornost ravnatelja Doma'

Image
Foto: Pixsell

Istaknula je i kako je Ministarstvo poslalo jasne upute te kako svi domovi moraju na dnevnoj bazi slati izvještaje

9.4.2020.
9:33
Pixsell
VOYO logo

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković za HRT je kazala da se radi o decentraliziranom domu, osnivač mu je Splitsko-dalmatinska županija te istaknula što je sve Ministarstvo poduzelo kako bi zaštitilo najranjiviju skupinu u epidemiji Covida-19.

Image
DJELATNICA SPLITSKOG DOMA: /

'Pola sata sam sinoć plakala u autu. Stavili su nas kao 'topovsko meso' pred nevidljivi virus'

Image
DJELATNICA SPLITSKOG DOMA: /

'Pola sata sam sinoć plakala u autu. Stavili su nas kao 'topovsko meso' pred nevidljivi virus'

'Svima su poslane jasne upute'

"Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćne, njima oko 700, jasno im je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju svaki dan izvještavati ministarstvo

Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kazala je ministrica.

Kako je i sam ravnatelj doma Ivan Škaričić rekao, neki od štićenika imali su temperaturu 10-ak dana prije nego što su o svemu izvješteni epidemiolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OVO JE ŠEF DOMA U KOJI JE UŠAO KORONAVIRUS: Iskusni HDZ-ovac ima sudsku presudu, ne i objašnjenje zašto se ništa nije poduzelo Hoće li se sankcionirati, ministrica je tek istaknula da se sve činjenice tek treba utvrditi.

„Bude li nepravilnosti, jasna je odgovornost ravnatelja Doma“, rekla je i naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BEROŠ O PROBOJU KORONAVIRUSA U SPLITSKI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE: ‘Jednom kad virus uđe, teško je znati hoće li mjere uroditi plodom’ "Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus", izjavila je ministrica.

Dvostruka izolacija

Ministrica Bedeković naglasila je da je zabranjena posjet korisnicima domova, ali i izlazak korisnika van. Također ističe da je preporučeno omogućavanje komunikacije korisnika domova s njihovim obiteljima bilo putem telefona, videolinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poseban je naglasak stavljen na održavanje ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Ovo je za naše stare i nemoćne izuzetno teška situacija. Osim što ih se štiti od zaraze, na neki način ih se izolira od njihovih obitelji i cijeloga društva", istaknula je.

Ako se mora slati izvještaj, zašto nije poslan?

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, kazao je da imamo sustav domovinske sigurnosti ali nemamo strategije za pojedine djelatnosti - kako se svaka djelatnost treba ponašati u situaciji ugroze. Pita se kako je moguće da izvještaji iz doma nisu poslani, ako su trebali biti poslani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o ljudima i to bespomoćnim, starim, bolesnim i koji su sada u dvostrukoj izolaciji. Ministarstvo i ravnatelji domova imaju dvostruku odgovornost za živote i zdravlje svojih korisnika", dodaje.

Naglašava da se radi o vrlo teškoj i stresnoj situaciji za korisnike domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored svih nedaća koje su ih zadesile sigurno imaju i neki osjećaj straha, pa odjednom ne mogu niti do svojih najmilijih i najdražih. Zato je potrebno uvesti vrlo rigidne kontrole i vojnički postupati. Sve se mora u jednom danu napraviti, ali ako se ne dobiju podaci u ministarstvu se ne ide spavati dok se ne dobiju podaci o stanju štićenika. To bi bila potpuna kontrola", kazao je Hrelja.

'Stalno se sve provjerava'

Bedeković je odgovorila da krizni tim u ministarstvu ne ide spavati i ne spava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krizni tim u ministarstvu funkcionira već tri puna tjedna. Na dnevnoj bazi se izmjenjuje šest ljudi i neprestano sve provjerava. Još 18.3 sam poslala zahtjev svim županijama da nam dostave podatke o svim starim i nemoćnim osobama i to ne samo o onima koji žive u domovima, nego i onim starim ljudima koji žive sami kako bismo došli do njih radi eventualne pomoći u uvjetima epidemiološke krize", odgovara ministrica.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo