MURGANIĆ POSTAJE NAJVEĆI UTEG OVE VLADE: / Ovo su tri njezina skandala u proteklih šest mjeseci, svaki put je loše 'iskomunicirala'

Image
Foto: PIXSELL / screenshot
8.12.2017.
20:35
PIXSELL / screenshot
VOYO logo

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić od ljetos naovamo zatekla se u tri skandala kojima se razotkrila kao još jedna iz društva visokih dužnosnika koji ne znaju - štono bi rekli domaći politički hipsteri - iskomunicirati osjetljive teme s javnošću.

Naravno, otežana sposobnost da se nešto (is)komunicira ne umanjuje same skandale. Afera 'paketići' u koju se ministrica u srijedu uvaljala skupa sa svojom hitronogom državnom tajnicom Margaretom Mađerić pokvarila je vladajućima, a i mnogim građanima, blagdan svetog Nikole. Jedino nije djeci koja srećom još ne znaju kako se političari s njima igraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAROVI ZA POTREBITE ZAVRŠILI U PRIVATNOM KATOLIČKOM VRTIĆU: /

Ministrica za obitelj zbrisala bez odgovora novinarima

Image
DAROVI ZA POTREBITE ZAVRŠILI U PRIVATNOM KATOLIČKOM VRTIĆU: /

Ministrica za obitelj zbrisala bez odgovora novinarima

Afera paketići: Kad najpotrebitiji postanu dio promidžbe

A počelo je tako nedužno. Ministrica i državna tajnica došle su u srijedu u privatni katolički dječji vrtić "Blažena Hozana" u Zagrebu donijevši poklon-paketiće koje je muškarac prerušen u svetog Nikolu podijelio radosnoj dječici. Djeca su na mig časne sestre zapljeskala 'tetama' iz ministarstva, potom veselo podigla paketiće da ih kamere bolje snime i sve je bilo veselo i svečano. Sve dok kamera Nove TV nije snimila na paketićima podijeljenima dječici naljepnicu na kojoj je stajalo da su iz Europskog socijalnog fonda i da su namijenjeni "za najpotrebitije". Bilo je naprosto tužno slušati nemušta objašnjenja ravnateljice vrtića, a potom i same minsitrice zašto paketići nisu podijeljeni "najpotrebitijima" nego su doneseni u jedan privatni vrtić. Jedino je državna tajnica Mađerić izbjegla objašnjavanje hitrim i spretnim bijegom od kamera.

“Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koje svako ministarstvo koje provede programe iz Europskih fondova ima na raspolaganju. To su sredstva koja su namijenjena za edukaciju kadrova i za različite oblike promidžbe upravo tih fondova”, rekla je ministrica Murganić te dodala da se taj dio promidžbe koristi tako što se donesu pokloni "tamo gdje postoje potrebe", a na njih se stave naljepnice fondova kako bi se isti promovirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je skandal poprimio neugodne razmjere, ministrica Murganić došla je u Dnevnik Nove TV pa tamo krenula sanirati štetu: "Puno toga je u šumovima komunikacije ispalo loše. Djeca su imala priređene paketiće za svetog Nikolu koje su im priredile tete u vrtiću i sufinanciralo se iz sredstava njihovih roditelja. Ovo smo donijeli s ciljem da časna to podijeli onako kako ona procjenjuje, s time da niti smo željeli mi, niti u javnosti, da se ističu djeca kojoj možda roditelji mogu kupiti ovakvu igračkicu ili bojanku ili bojice ili ne. Časne će to podijeliti ili djeci u vrtiću ili djeci iz kvarta koja dolaze u vrtić u dnevni boravak’, rekla je ministrica.

Dakle, tako ide promidžba: dođeš u vrtić u pratnji kamera, podijeliš djeci paketiće koji možda jesu, a možda i nisu za njih, a kad se svi raziđu onda ih podijeliš "najpotrebitijima". Podjela poklona stavljena je, kaže ministrica, u ne baš dobar kontekst. Tko li ju je samo tamo stavio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalozna definicija: Kad nemaš djece, nisi obitelj

"Ženi i meni je umrla kći pa nemamo djece, znači li to da nismo obitelj", rezignirano je upitao Vladu putem Twittera jedan građanin kada je potkraj rujna vidio što to nudi prijedlog Radne skupine za izradu nacrta Obiteljskog zakona koji je pred puštanje u javnu raspravu blagoslovila ministrica Nada Murganić. Iako je u tom prijedlogu bilo još čudnih i spornih odredbi, najviše pažnje privukla je ona, prepisana valjda iz nekog srednjovjekovnog zakonika, prema kojoj bračni par bez djece - nije obitelj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je zbog te diskriminacijske odredbe pukao skandal kojeg nisu mogli predvidjeti samo oni koji ne izlaze iz svoga kabineta, prijedlog zakona je povučen, a ministrici je na sjednici Vlade "jezikovu juhu" servirao i premijer Andrej Plenković na čiju je intervenciju nacrt zakona povučen iz procedure.

"Osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust", kazao je premijer ipak pripomenuvši da je Murganić "kvalitetna ministrica i osoba koja uživa njegovo povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je ovaj slučaj "iskomunicirala" sama ministrica? Kazala je da nijedan zakon ne može biti savršen "od prve" te da je i njoj bilo problematično što su u definiciji obitelji bili izostavljeni građani koji nisu mogli imati djecu ili su ih izgubili. Srećom po nju, pa je premijer na vrijeme "iskomunicirao" komunikacijske šumove unutar Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička smjena: Kad dobro radiš, ali nisi u 'dobroj' stranci

"Ja i HDZ mislimo da ste vi SDP i da morate otići." Tako je, prema tvrdnji sada već bivše pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, ministrica Murganić ljetos objasnila ovoj zašto će biti smijenjena čak pet godina prije isteka osmogodišnjeg mandata. Ne može se reći da je pravobraniteljica za djecu loše radila, ali svaka ovdašnja vlast više voli položajima imati svoje ljude, bez obzira koliko oni "tuđi" dobro radili. Ministrica Murganić žustro se branila da takvo što nije rekla bivšoj pravobraniteljici.

"Naravno da to nisam rekla. Ja bih zaista posumnjala, a očito svi sumnjate, u nekakvu prosječnu inteligenciju, da sam izjavila Milas Klarić da ja mislim: vi ste SDP i zbog toga vas treba smijeniti", kazala je ministrica inzistirajući da je riječ o traču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No trač nije da su vladajući donijeli novi Zakon o pravobranitelju za djecu čijim je stupanjem na snagu 1. kolovoza automatski predviđen izbor novog pravobranitelja ili - čitamo li naopačke - automatska smjena aktualne pravobraniteljice.

Koliko god sumnjali u inteligenciju onih koji smatraju da je minsitrica Murganić doista rekla bivšoj pravobraniteljici da mora otići "jer je SDP", teško je sumnjati u to da donošenje novog zakona nije bila prilika za elegantno micanje dotadašnje pravobraniteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo