Ministrica Milanka Opačić na udaru sa svih strana, a ona... zahvaljuje

12.9.2013.
16:10
VOYO logo

Nakon prilično aktivne promocije novina u Obiteljskom zakonu, u vrijeme dok još nisu bile stavljene na papir, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić bila je prilično aktivna. A onda je nakon objave nacrta zakona - iščezla iz javnosti.

"Ništa nam nisu odgovorili, potpuna šutnja", kaže nam odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, jedna od sedam odvjetnica koja je za udrugu B.a.B.e. radila na izrazito kritičkom očitovanju o novom Obiteljskom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nehajan odnos prema autoritetima u obiteljskom pravu

No, podsjeća da mu se otvoreno protive i autoriteti s područja obiteljskog prava, poput profesorica Dubravke Hrabar, Aleksandre Korač Graovac, Dijane Jakovac-Lozić i doktorice Irene Majstorović.

"I profesorica Mira Alinčić je zgrožena. Dakle i profesori i ženske i muške udruge, crkva... Zašto se ne suoči s tim?", pita Matijević Vrsaljko za ministricu Opačić, čiji su izabranici poslali tek stidljivu poruku: "Jedina reakcija je došla od predsjednice radne skupine za izradu nacrta Obiteljskog zakona Branke Rešetar koja je poručila - hvala na savjetu!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, i Danas.hr očekuje odgovor od suradnika potpredsjednice Vlade Milanke Opačić na kritike gore navedenih profesora. A one su brojne i samo neke od njih nabrojala nam je odvjetnica Matijević Vrsaljko.

Nema alimentacije, a vi plaćate kredit za stan i stanarinu za bivšeg

Najskandaloznija je odredba prava na obiteljski dom za supružnika koji je napustio mjesto na kojem prebiva obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako svom bivšem mužu koji je ostao bez posla želite plaćati kredit kao sudužnik i najam za stan u kojem živi, bez da vam on daje kunu za alimentaciju, onda nas ne morate podržati", kaže odvjetnica.

Nadalje, zgraža je mogućnost da se dijete odvede u od roditelja i dodijeli skrbniku, ukoliko Centar za socijalnu skrb smatra da se ne pridržavate njihovih preporuka. Osim toga, nacrt zakona je dobio dvjestotinjak novih članaka koji samo kompliciraju njegovo shvaćanje, a članci se pozivaju jedni na druge i kada konačno dođete do onog kojeg tražite - shvatite da se uopće ne tiču prave problematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća konfuzija

"Stalno ga moraš vrtjeti da bi vidio cjelinu. Zakon jednostavno ne slijedi logiku života. Slikovito rečeno - valjda se prvo upoznamo, pa zaljubimo pa vjenčamo i dobijemo djecu, a ne obratno. Tu je milijun stvari pogrešno", navodi ona.

Po njenom mišljenju, Obiteljski zakon iz 2003. godine nije ni potrebno mijenjati, jer problem nikada nije bio u zakonu nego u njegovoj provedbi, a ocjene tog zakona bile su sjajne. Nedostaci se po njenom mišljenju mogu nadoknaditi s eventualnih 15-ak novih članaka i provedbenih akata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaposlite, na primjer, na sudu dva psihologa da razgovaraju s djecom roditelja koji se razvode. U sustavu treba zapošljavati i educirati stručnjake, rasteretiti sudove i centre za socijalnu skrb, umrežiti ih", navodi odvjetnica.

Mijenjaj da se nešto mijenja

Zamjera i što je nacrt objavljen 8. kolovoza, dakle usred ljeta, kad 90 posto ljudi ne prati što se zbiva na stranicama Opačićkinog resora. Upitali smo je što smatra razlogom za ovaj potez ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki ministar mora ostaviti traga, a to je najlakše produciranjem propisa. Njegov učinak i postavljanje pitanja treba li ga mijenjati pada u drugi plan", smatra Vrsaljko.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo