POSLJEDICA RATA U UKRAJINI /

Ministrica Vučković najavila poskupljenja hrane: 'Poremećaji će utjecati i na nas'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Vlada prati situaciju s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima žitarica i ulja u svijetu

5.3.2022.
7:58
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

U Dnevniku Nove TV gostovala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Europi prijete poremećaji u prehrambenom sektoru. Na pitanje kako će Vlada reagirati, Vučković je odgovorila kako je Vlada već reagirala s obzirom na velike inflatorne pritiske zbog poremećaja koji su se već događali prije ove velike tragedije i katastrofe.

"Prvi paket Vlade vrijedan je 4,8 milijardi kuna i on doista nastoji odgovoriti na potrebe građana smanjivanjem troškova, smanjivanjem cjenovnog udara, ali isto tako pomoći poduzetnicima zbog povećanih cijena energije, prije svega plina, ali i drugih troškova, a te potpore uključuju poljoprivrednike i ribare. Mi smo uputili nacrt programa pomoći na zaključivanje, on je vrijedan oko 200 milijuna kuna. U javno savjetovanje smo objavili program pomoći za ribare koji zbog povećanih troškova imaju značajne probleme", nabrojala je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKI PLINSKI UDAR /

Poskupljenje je neizbježno, pripremite novčanike: Donosimo 8 ključnih pitanja i odgovora o mega krizi koja upravo stiže

Image
VELIKI PLINSKI UDAR /

Poskupljenje je neizbježno, pripremite novčanike: Donosimo 8 ključnih pitanja i odgovora o mega krizi koja upravo stiže

Samodostatni u ovim kulturama

Vlada prati situaciju s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima žitarica i ulja u svijetu.

"Republika Hrvatska ima značajnu proizvodnju ovih sirovina, mi smo samodostatni ovim kulturama, naša vanjskotrgovinska razmjena s ovim kulturama s Rusijom i Ukrajinom naizgled nije velika, ona iznosi oko dva posto, pri čemu velike i značajne tvrtke imaju i veću razmjenu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da će poremećaji utjecati na nas, s obzirom na to da Europska unija uvozi otprilike četvrtinu žitarica i uljarica s područja Ukrajine i Rusije.

"U ovom trenutku mi pšenice i kukuruza imamo, imamo i drugih sirovina, imali smo prvo neformalno vijeće putem videolinka, jer ovakva kriza i katastrofa traže reakciju na nadnacionalnoj razini, razini Europske unije i takva će reakcija i biti", rekla je ministrica poljoprivrede.

Smanjenje PDV-a

Poslodavci traže smanjenje PDV-a na pet posto za mliječne proizvode i mesne proizvode, a Vučković kaže kako oni takve zahtjeve razumiju te da je u programu Vlade smanjenje poreza na dodanu vrijednost.

"U ovom trenutku Vlada je u okviru paketa pomoći pripremila smanjenje poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode, svježu hranu, jer oni imaju značajan utjecaj u potrošačkoj košarici. Također, na poljoprivredne inpute, što je dobro za naše poljoprivrednike, a u konačnici i za naše građane", nabrojala je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo