MINISTRICA DIVJAK LJUTITA NA KOLEGU, SVE MU JE ISTRESLA U VEČERNJEM DNEVNIKU: / 'Ministar nema na što biti ponosan'

Image

Ministrica je istaknula da su se u drugim sektorima dizali koeficijenti i da se zaostajanje u sektoru obrazovanja može riješiti isključivo povećanjem osnovice

10.10.2019.
22:40
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, komentirala je za RTL Danas prvi dan štrajka učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kazala je da su ravnatelji u velikoj mjeri uzeli u obzir poruke Ministarstva te je roditelje zamolila za razumijevanje. Divjak smatra da se radi o pravu zaposlenika i da djeca moraju biti sigurna, što po ministrici znači da škole moraju biti otvorene i da se osigura da djeca imaju gdje biti ako dođu u školu. Za razliku od Divjak, šef Vlade Andrej Plenković nema razumijevanja za štrajk te poručuje da ne razumije čemu štrajk.

Plenković je čak rekao da je riječ o opstrukciji, a ministrica znanosti i obrazovanja kaže da je razgovarala s premijerom nakon sjednice Vlade o tome da se dijalog i pregovori trebaju nastaviti. Divjak govori da je njoj iz premijerovog odgovora bilo razumljivo da se dijalog mora nastaviti i da se mora doći do rješenja. Na mirenju je u ime Vlade sudjelovao ministar rada Josip Aladrović koji je jasno rekao da nema govora o povećanju koeficijenata za složenost posla. I tako naljutio ministricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER KAŽE DA NE VIDI SMISAO ŠTRAJKA: /

'Napravili smo što smo mogli; ponudili smo im povećanje od dva posto'

Image
PREMIJER KAŽE DA NE VIDI SMISAO ŠTRAJKA: /

'Napravili smo što smo mogli; ponudili smo im povećanje od dva posto'

'Aladrović nema na što biti ponosan'

"Rezultat ovog mirenja je takav da ministar nema na što biti ponosan. Mirenje koje završava štrajkom sigurno nije mirenje na koje bismo mogli staviti neku pozitivnu ocjenu. Ovo je sigurno poraz procesa mirenja, a dobar dio je na onima koji su sudjelovali i sa strane Vlade", kazala je Divjak za RTL.

Image
Image

Ministrica je istaknula da su se u drugim sektorima dizali koeficijenti i da se zaostajanje u sektoru obrazovanja može riješiti isključivo povećanjem osnovice. Divjak je dodala da postoji zaostatak koeficijenata dok se složenost poslova povećala reformom obrazovanja. Zbog svega navedenog, HNS prijeti izlaskom iz kolacije. No, neki HDZ-ovci kao i Milan Bandić sumnjaju da će se to dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba gledati u jednom kontekstu. Do sada sve što je bilo vezano uz reformu, a bilo je važno da se provede, provedeno je. Ja sam to provela uz podršku HNS-a. Ja sam u Vladu kao ministrica ušla ne zato jer sam računala na političku karijeru nego zato što je HNS u svom programu imao reformu. Ako te reforme nema ili su procesi takvi da se zaustavljaju, onda naravno da ja tu svoju ulogu ne vidim", rekla je Divjak.

Učiteljica i sindikalna povjerenica: 'Roditelji su nas podržali i razumiju nas'

Sindikati su poručili da je štrajk u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske prošao uspješno. Njihove brojke kažu da je u štrajku 85 posto zaposlenih u srednjim i skoro 90 posto zaposlenih u osnovnim školama. Međutim, informacije Ministarstva kažu da su brojke manje. Bez obzira na to, sindikati poručuju kako neće odustati od ispunjavanja zahtjeva. O štrajku bez većih problema za RTL Danas govorila je Gordana Miota Plešnik, učiteljica zagrebačke OŠ Dragutina Domjanića te sindikalna povjerenica. Kaže da je u njenoj školi učinak štrajka bio stopostotni i da su se štrajkanju pridružili i kolege koji nisu u sindikatu. U OŠ D. Domjanića ide 1025 učenika, a tek je njih 11 došlo na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su zbrinuti, ravnateljica se pobrinula za njih, a i kuharice koje su inače u štrajku napravile su obrok za djecu. Činjenica da je njih samo 11 došlo na nastavu pokazuje da su nas roditelji podržali, da nas razumiju. I ovo je jedna vrste škole za život, kada učimo djecu pojmovima građanskog odgoja jer ovo je jedini način na koji mi učitelji možemo ostvariti neka svoja prava", kazala je Miota Plešnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo