Ministre, jeste li ili niste čuli za smrt bebe iz Makarske?

'Možda bi beba bila spašena da rodilište nije ukinuto u Makarskoj', ustvrdio je voditelj Dnevnika. 'Ne', rekao je Milinović i ustvrdio da prvi put čuje za taj slučaj.

18.5.2010.
14:27
VOYO logo

Ministar zdravstva Darko Milinović odaslao je kontradiktorne poruke prilikom sinoćnjeg gostovanja na televiziji. Prvo je kazao da je prvi puta čuo za slučaj mrtvorođene bebe u emisiji, a onda je najednom znao zašto beba nije mogla preživjeti!

Naime, jedna je žena iz Makarske u subotu ujutro rodila mrtvu bebu nakon vožnje do splitskog rodilišta, što je u javnosti doživljeno kao prva žrtva Milinovićeve odluke o ukidanju rodilišta u široj okolici Splita – Sinju, Makarskoj i Imotskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bi beba bila spašena da rodilište nije ukinuto u Makarskoj", ustvrdio je voditelj Dnevnika Nove TV pitajući ministra o posljedicama te odluke.

"Ne", reagirao je Milinović te nastavio: "Ja, evo, prvi put čujem za taj slučaj. Čudi me da ja kao ministar zdravstva još od petka ne znam za taj slučaj", kazao je Milinović u ponedjeljak navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni tu se ne zaustavlja, nego odmah pojašnjava što je moglo spasiti dijete, za koje, po vlastitom priznanju, niti ne zna zašto je umrlo.

"Jedini spas bi bio da se u Makarskoj porod može vršiti operativnim zahvatom, odnosno carskim rezom. Vi nikad ne znate hoće li doći do neželjenih komplikacija i u takvim situacijama morate reagirati operativnim zahvatom", kaže Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada biste jednoj ženi danas rekli: 'Hoćete li roditi u ovom rodilištu, a ako se uskomplicira možete izgubiti bebu jer ne možemo dovršiti porod operativno', ja mislim da nijedna žena ne bi na to pristala", prisnažio je.

Zasad nema službenog objašnjenja zbog čega je Makaranka rodila mrtvo dijete. Iz bolnice stižu tek neslužbene informacije da je ultrazvukom u Splitu utvrđeno da je beba mrtva, pa su majci izazvani trudovi. Poručuju i da takve komplikacije nisu nešto nenormalno i da godišnje u splitskom rodilištu na taj način umre 20-ak djece. No, bila kriva ili ne za smrt djeteta, napomenimo da je vožnja trudne Makaranke bila duga 60-ak kilometara, što nije ugodno čak ni za rodilje koje će roditi živu i zdravu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005170648006 arti-201005170930006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo