Ministre Fuchs, a kakva je ovo lista?

28.3.2011.
13:26
VOYO logo

HDZ i premijerka Kosor, unatoč vrlo niskoj javnoj potpori i čitavom nizu prosvjeda, nastavljaju širiti frontu građanskog nezadovoljstva, zaključuje Akademska solidarnost nakon vijesti sa sastanka Predsjedništva HDZ-a od subote.

Jedna od tih vijesti je bila i da Vlada šalje u saborsku proceduru zakone o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju uz, po njima, lažnu tvrdnju da ih struka podupire. Kako bi im dokazali da to nije točno, poslužili su se web stranicom Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjavaju Vladi da se predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) (u kojemu glavnu riječ ima u Vladi često viđeni Vilim Ribić) i Nacionalnog vijeća za konkurentnost ne mogu baš nazivati "članovima akademske zajednice". Upozoravaju i kako je članove iz redova akademske zajednice imenovao "gospodin ministar svojom odlukom, tako da oni nisu ovlašteni predstavnici svojih ustanova."

Zato u pozivu, odnosno najavi štrajka navode kako Vlada ne može tvrditi "da se radi o zakonima koje je struka dobro prihvatila", jer ih je akademska zajednica "zapravo u potpunosti odbacila te priprema štrajk kao izraz neslaganja sa sadržajem i procedurom njihove izrade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To zaključuju upravo iz javne rasprave koja se razvila na stranicama MZOŠ-a, a gdje stvarna akademska zajednica listom traži povlačenje ovih zakona iz procedure, a pojedini ih ocjenjuju i kao opasne!

Akademska javnost koja je "popljuvala" zakone, o čemu svjedoče stranice MZOŠ-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, - Senat Sveučilišta u Zadru, - Senat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, - Vijeće tehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu, - Vijeće društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu, - dekani ekonomskih fakulteta, - dekani pravnih fakulteta, - Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, - Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Zajednica hrvatskih sveučilišnih knjižnica, - Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, - Radna skupina znanstvenih novaka Sveučilišta u Zagrebu, - Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb, - Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, - Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja, - Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Udruga za razvoj visokog školstva “Universitas”, - Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, - Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, - Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, - Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, - Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, - Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, - Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, - Vijeće prirodoslovnog područja Sveučilišta u Zagrebu, - Institut za društvena istraživanja, Zagreb, - Institut za razvoj obrazovanja, Zagreb, - Ravnatelji javnih znanstvenih instituta, - Tribina Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika - pripadnici hrvatske sveučilišne i znanstvene zajednice iz institucija koje zajedno čine preko 80 posto te zajednice u Hrvatskoj, okupljeni na javnoj raspravi održanoj 25. listopada 2011. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nečuvena je objeda svrstavati Sindikat znanosti u istu kategoriju kao i Nacionalno vijeće za konkurentnost i reći da se njegovi predstavnici koji rade na tekstovima zakona 'ne mogu baš nazivati članovima akademske zajednice'. Sindikat organizira 70% nastavnika i profesora na sveučilištu, i njegovi predstavnici u radu na zakonima su prof. dr. Igor Radeka i prof. dr. Kruno Pisk, predsjednik Sindikata. Ti su ljudi izabrani u besprijekornoj demokratskoj proceduri. Oboje su profesori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilimu Ribiću predbacuju da ga se često vidi u Vladi. To je točna konstatacija, ali nije razlog za predbacivanje, već za podršku jer time Vilim Ribić radi svoj posao. Naime, putem GSV-a, čije se sastanci održavaju u Vladi, daje doprinos zaštiti interesa svojih članova, pa i pripadnika Akademske solidarnosti. Ovakva vrsta podmetanja nisu dostojna članova akademske zajednice.

Akademska solidarnost, nadalje koristi još jedan trik u svome ružnom repertoaru blateći sve one koji nisu prihvatili njihovu fiks ideju protivljenja radu na zakonima. Trik je u sljedećem: prvo navode sve one (ali ne i Sindikat znanosti, zanimljivo!?), koji nisu podržali prve verzije tri zakona još iz listopada prošle godine, a onda podvaljuju vašim čitateljima da to znači da ti isti ne podržavaju i ove nove verzije, koje još nisu niti dovršene. Nove verzije se bitno razlikuju od prethodnih, i to više nije ista priča. Ne znači da onaj tko nije podržavao stare verzije, neće podržavati nove verzije. I obrnuto. Akademska solidarnost ne želi nikakve nove zakone, pa je njima svaka promjena zakona ista stvar. Takav nečinjenični i neanalitički pristup nije uobičajen u akademskoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novim verzijama zakona Sindikat još uvijek nema stav, jer zakoni nisu objavljeni i ne mogu reći niti da ih Sindikat podržava niti da ih kritizira.

Sindikat upravo organizira štrajk u jednoj ustanovi protiv neshvatljivih propusta Ministarstva znanosti. U glavama paranoika i to može biti znak vještog prikrivanja potpore Sindikata Ministarstvu, stoji u demantiju Vilima Ribića, Predsjednika Velikog Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102140055006 arti-201101190313006 arti-201102150261006 arti-201101250714006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo