MINISTARSTVO ZDRAVLJA: / U sustavu se nalazi 100 liječnika i 300 medicinskih sestara više

Image
Foto: PIXSELL, Kristina Stedul Fabac

Potkraj studenoga u zdravstvenom sustavu bilo je 100 liječnika i 300 medicinskih sestara više nego početkom godine, a tijekom 2015.

22.12.2015.
15:36
PIXSELL, Kristina Stedul Fabac
VOYO logo

Broj medicinskog kadra koji ulazi u sustav veći je od onog koji odlazi u inozemstvo ili u mirovinu, tvrde u Ministarstvu i pritom ističu primjere KBC-a Rijeka i Split, gdje trenutno radi oko 500 mladih liječnika specijalizanata.

Ministar zdravlja Siniša Varga stoga za 2016. najavljuje donošenje novih mjera za stimuliranje ostanka zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, prije svega liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila je da će zdravstveni sustav ovu godinu završiti bez novih dugova, pri čemu su zdravstvene ustanove iz tekućeg poslovanja tijekom cijele godine paralelno vraćale i dospjele dugove iz prethodnih godina.

Image
VARGIN POMOĆNIK U SPLITU: /

"Inspekcijski nalaz afere s Facebooka poslan Uskoku"

Image
VARGIN POMOĆNIK U SPLITU: /

"Inspekcijski nalaz afere s Facebooka poslan Uskoku"

Zahvaljujući izlasku HZZO-a iz riznice u sustav je u ovoj godini ušlo 2,2 milijarde kuna više za zdravstvenu zaštitu, a zbog novog modela ugovaranja i plaćanja prema izvršenoj usluzi u ovom trenutku 42 posto bolnica posluje pozitivno, tvrde u Ministarstvu. Pozitivno poslovanje bilježe i svi domovi zdravlja, u kojima se trenutno bez slanja na daljnje liječenje zbrinjava 83 posto pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječka bolnica kao primjer

Rokovi plaćanja dobavljačima, iako nešto smanjeni, kod većine zdravstvenih ustanova kreću se između 120 i 180 dana, što još uvelike premašuje zakonski rok od 60 dana. U Ministarstvu stoga najavljuju da će uz daljnju stabilizaciju poslovanja bolnica svi rokovi plaćanja do kraja 2017. biti svedeni na 60 dana.

Riječka bolnica i u tom je dijelu istaknuta kao pozitivan primjer jer je tijekom ove godine smanjila dospjele obveze za više od 50 milijuna kuna, vratila više od 40 milijuna kuna neizvršenog avansa. a plaćanje dospjelih obveza skratila na manje od 150 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu zdravlja i HZZO-u zadovoljni su postignutim u smanjenju listi čekanja, te se da nadaju kako će u idućoj godini liste čekanja biti pretvorene u liste narudžbi, kao i zbog velikog broja novih lijekova koji su uvršteni u liste HZZO-a.

Naime, na obveznu i dopunsku listu uvršteno je 350 oblika novih lijekova, među kojima su 62 potpuno nova lijeka. Na listu posebno skupih lijekova uvrštena su 24 lijeka, a među njima 10 tzv. pametnih lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo