MINISTARSTVO OTKRILO GDJE ŽIVI NAČELNICA NOSIĆ (HDZ), A ŠTROMAR SVE UPUTIO DORH-U: / 'Pokrenuta je interna revizija'

Image
Foto: Facebook

Ministarstvo uprave je osim podataka iz registra birača najavilo i provjeru prebivališta HDZ-ove načelnice Općine Lovreć, Anite Nosić i putem uvjerenja o prebivalištu koje će im dostaviti MUP

7.2.2020.
16:50
Facebook
VOYO logo

Ministarstvo uprave oglasilo se o mjestima prebivališta HDZ-ove načelnice Općine Lovreć, Anite Nosić. Poručili su kako će od kolega iz Ministarstva unutarnjih poslova zatražiti "dostavu uvjerenja o prebivalištu iz kojeg je vidljiv tijek eventualnih odjava i prijava prebivališta za vrijeme obnašanja mandata općinske načelnice Općine Lovreć".

HDZ-OVA MLADA NAČELNICA OPĆINE LOVREĆ MORA VRATITI 72.000 €! Kupila stan u Zagrebu uz povlašteni kredit, a u njemu ne živi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HDZ-OVA MLADA NAČELNICA OPĆINE LOVREĆ MORA VRATITI 72.000 €! Kupila stan u Zagrebu uz povlašteni kredit, a u njemu ne živi

Image

HDZ-OVA MLADA NAČELNICA OPĆINE LOVREĆ MORA VRATITI 72.000 €! Kupila stan u Zagrebu uz povlašteni kredit, a u njemu ne živi

Dva slična slučaja

Podsjećaju da je odjava prebivališta s područja jedinice lokalne ili područne samouprave, prema zakonu, razlog za prestanak mandata načelnika, gradonačelnika ili župana. Naveli su primjere načelnika kojima je odjavom prebivališta mandat prestao, ali tek nakon nekog vremena, jer ministarstvo o tome nije imalo saznanja.

"Koristimo priliku podsjetiti na slučajeve općinskog načelnika Općine Kistanje i općinskog načelnika Općine Biskupija koji su tijekom 2011. godine također odjavili prebivalište s područja svojih općina čime im je sukladno zakonu, mandat prestao po sili zakona. Međutim, kako se do saznanja o istome došlo s protekom vremena, tek tijekom 2012. godine, svi zakonski rokovi za postupanje u konkretnim predmetima računali su se od dana službenog saznanja o odjavi prebivališta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjavila se iz Zagreba

U ministarstvu su detaljno proučili registar birača te utvrdili kako je Anita Nosić trenutno upisana na području općine Lovreć.

"Uvidom u registar birača utvrđeno je da je Anita Nosić upisana u registar birača na adresi Opanci, Nosići 28. od 10. lipnja 2019. godine. Upis je izvršen u registru birača prema mjestu prijavljenog prebivališta za općinu Lovreć, a na temelju službene obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova pristigle elektroničkom razmjenom podataka putem uspostavljenog web servisa. Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine Anita Nosić bila upisana u registar birača na adresi Zagreb, Ulica Marije Radić 2", pručili su iz Ministarstva uprave za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štromar predmet uputio DORH-u

Ministar graditeljstva Predrag Štromar DORH-u je uputio predmet HDZ-ove načelnice Općine Lovreć Anite Nosić koja je preko APN-a uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu, a Povjerenstvo za sukob interesa je o tom slučaju otvorilo predmet.

"Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu", priopćio je u petak Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako nema "ni mrvicu tolerancije" prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma.

"Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata", istaknuo je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će nakon dovršetka interne revizije, rezultate proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost.

Štromar ističe kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Naglašava kako je temeljni cilj mjere pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo", poručio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Povjerenstvo otvorilo predmet

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas su Hini potvrdili da su o slučaju načelnice Općine Lovreć Anite Nosić "otvorili predmet" i da će ispitati je li u njenom postupanju došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, nije još donesena odluka o pokretanju postupka već smo otvorili predmet u kojem ćemo istražiti je li u postupanju navedene dužnosnice došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa", izjavila je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Najavila je kako će se sada istraživati ima li tu nešto iz njihove nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je danas kako je ponašanje načelnice općine Lovreć Anite Nosić "apsolutno neprimjereno" te vjeruje kako će stranačka tijela odlučivati o tome.

Jutarnji list danas navodi da su im u Ministarstvu graditeljstva potvrdili da će Nosić morati vratiti 72.000 eura. Dnevnik navodi da je Nosić, iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu. Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je danom izgubila i mandat načelnice. To znači da će, uz novac, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica. Jutarnji navodi i kako je u registru birača ona i dalje upisana u Lovreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo