MINISTARSTVO TRAŽI OČITOVANJE O GREŠCI U UDŽBENIKU POVIJESTI: / 'Na temelju Isusovog kostura je kreirano ovo stvarno lice...'

Image
Foto: screenshot

U udžbeniku je otisnuta netočna informacijada je ilustracija Isusova lica kreirana na temelju istraživanja znanstvenika koji su analizirali Isusov kostur.

17.1.2019.
23:31
screenshot
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od Školske knjige, izdavača jednog od udžbenika za povijest za pete razrede osnovne škole zbog greške koja se ondje potkrala. Naime, u udžbeniku koji koriste učenici eksperimentalnih škola (tzv. Škole za život) stoji kako su "britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa".

Ministarstvo je zatražilo očitovanje jer riječ je o netočnoj informaciji koja je promakla autorici udžbenika, uredniku i svima u nakladničkom lancu, ali i članovima povjerenstva zaduženog za odobravanje udžbenika u školama kojega je formiralo samo Ministarstvo, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO JE DOISTA IZGLEDAO ISUS? /

Povjesničarka tvrdi da je bio posve drugačiji nego na slikama

Image
KAKO JE DOISTA IZGLEDAO ISUS? /

Povjesničarka tvrdi da je bio posve drugačiji nego na slikama

Isusov kostur nije mogao biti analiziran

U spomenutom udžbeniku, ispod ilustracije lica Isusa Krista, stoji sljedeće: "Ilustracija Isusova lica koja se pojavila nedavno na internetu i postala jedna od najgledanijih ilustracija na internetu do sada. Richard Neave, medicinski umjetnik u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, kreirao je "stvarno" lice Isusa na temelju otkrića britanskih znanstvenika koji su uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur (...)".

Greška je, dakako, u tome što Isusov kostur nije mogao biti analiziran jer nije ni utvrđeno da postoji. Izdavač je smjesta korigirao grešku do koje je, po svemu sudeći, došlo zbog prekratkih rokova za pripremu udžbenika za eksperimentalne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Greška ispravljejna u digitalnom izdanju

"Grešku smo odmah ispravili u digitalnom izdanju udžbenika", kazali su za Jutarnji list iz Školske knjige.

Ispravljeni sadržaj u digitalnom izdanju udžbenika povijesti za 5. razred sada glasi: "Ilustracija moguće rekonstrukcije Isusova lica rad je Richarda Neavea, medicinskog umjetnika u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, koji je pokušao rekonstruirati Isusovo lice na temelju kostiju Židova iz I. stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo će odluku o eventualnom povlačenju udžbenika donijeti kada dobiju očitovanja odgovornih za grešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo