Bliži se Uskrs pa tako i intenzivnija kupovina hrane u trgovačkim centrima, trgovinama i tržnicama. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom, a imajući to na umu, Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se sa savjetima kojih se treba pridržavati prilikom kupnje.
Nekoliko važnih napomena
- prvo birajte namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka
- na tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu
- kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo
- provjerite rok trajanja proizvoda
- birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnice
- pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena
- mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari
- svježe meso stavite u zasebnu vrećicu
- čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute
Ministarstvo se osvrnulo i na usrksna jaja i sigurnost u tom segmentu pa tako navode da biste, kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, trebali znati kako pravilno postupati prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja. 'Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora', savjetuje Ministarstvo.
Kako prepoznati je li jaje svježe?
Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.
Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta, navodi Ministarstvo.
Ukoliko jaja bojite umjetnim bojama, prilikom kupovine provjerite jesu li boje označene kao prehrambene boje. Jaja možete obojiti i na prirodan način, koristeći ljusku luka.
Za one koji ispuhuju jaja, Ministarstvo također donosi upute.
Kako ispuhivati jaja?
Ukoliko više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom', savjetuju iz Ministarstva.