u zagrebtoweru do 2024. / Ministarstvo okoliša ostaje u skupom neboderu: 'Selidba bi predstavljala stres za zaposlenike'

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Odluka je donesena jer istječe sadašnji ugovor o zakupu koji je sklopljen 2014. na pet godina

17.10.2019.
9:37
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i dalje će ostati u Zagrebtoweru jer je Vlada na sjednici u četvrtak donijela odluku o nastavku zakupa toga prostora do 2024.

Odluka je donesena jer istječe sadašnji ugovor o zakupu koji je sklopljen 2014. na pet godina, a s obzirom na to da Ministarstvo državne imovine nema na upravljanju nekretnine u vlasništvu države adekvatne veličine, dalo je suglasnost na sklapanje novog ugovora, izvijestio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet ovog ugovora je zakup prostora bruto površine od 5.439 metara četvornih zajedno s 51 parkirnim mjestom na novih 5 godina.

"Ukupna petogodišnja obveza za zakup i održavanje iznosi 45,6 milijuna kuna s PDV-om", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također na pet godina, produljen je i zakup prostora za Fond za zaštitu okoliša, a radi se o 4.668 metara četvornih i 49 parkirnih mjesta.

"Obveza za petogodišnje razdoblje iznosi 38,7 milijuna kuna s PDV-om", naveo je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak: ''Selidba bi predstavljala stres za zaposlenike''

Radi tog preseljenja je, podsjetimo, bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović umalo ostao bez ‘fotelje’, a prozivalo ga se da je time navodno nanio štetu samom Ministarstvu.

Iz dokumentacije do koje je došao Jutarnji list vidljivo je da bi odluka o daljnjem ostanku u Zagrebtoweru mogla biti bazirana, među ostalim, i na nalazu stalnog sudskog vještaka od kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naručio nalaz i mišljenje o opravdanosti postupka preseljenja iz Zagrebtowera. Sudski vještak je nakon analize cijena najma na drugim lokacijama zaključio da je najam u Radničkoj 80, treća najpovoljnija ponuda, a zanimljivo je i da kao argument protiv preseljenja navodi da bi ono moglo biti stresno za zaposlenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ljudski resursi mogu biti u pitanju - kako zbog kvara opreme i nemogućnosti rada tako i zbog stresa i odlaska na bolovanje. Sve to skupa proizvodi određene troškove koji se ne mogu eksplicite izraziti, ali sasvim sigurno postoje. Ti se troškovi ovdje neće specificirati jer zadiru u područje koje nije u kompetenciji ovog vještaka. Stoga će se samo utvrditi da se takvi problemi te troškovi ne očekuju ako ne dolazi do preseljenja.

Drugim riječima, sa stanovišta ove problematike preseljenje nije opravdano - navodi stalni sudski vještak u svom nalazu do kojeg je došao Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić: ''Ministar se ne bavi najmom prostora''

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u četvrtak da se kao ministar ne bavi najmom prostora i opreme te da je obnova ugovora o zakupu poslovnih prostora u Zagrebtoweru pitanje za glavno tajništvo tog ministarstva.

Na novinarsko pitanje je li bilo moguće zakupiti jeftiniji prostor, ministar ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam pojma, obratite se glavnom tajništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ondje su se bavili tim pitanjima. Ministar se ne bavi ni najmom prostora i opreme ni ugovaranjem čišćenja niti bilo čime sličnim", rekao je Ćorić.

Ćorić je rekao da je Ministarstvo državne imovine "komuniciralo potrebu za prostorom" i da nema na upravljanju nekretnine u državnom vlasništvu adekvatne veličine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 2018. komuniciramo potrebu za prostorom, ali u ovome trenutku, po onome što mi je kolega Banožić javio, nemamo prostor takve veličine. Govorimo o 5.400 kvadrata", rekao je Ćorić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo