novi zakon / Ministarstvo odlučilo: Evo koja je od Nove godine maksimalna cijena smještaja u učeničkim domovima

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ukupna cijena smještaja i prehrane za učenike srednjih škola u učeničkom domu u 2019. godini iznosit će najviše do 1.260 kuna

27.12.2018.
12:43
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je novu Odluku o utvrđivanju cijene usluga smještaja i prehrane u učeničkim domovima. 

Zakon na snagu stupa od 1. siječnja 2019. godine. Prema njemu bi maksimalan iznos koji će roditelji učenika morati izdvajati biti 630 kuna mjesečno, isto kao i dosad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna cijena smještaja i prehrane za učenike srednjih škola u učeničkom domu u 2019. godini iznosit će najviše do 1.260 kuna, odlučilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Novim Zakonom obuhvaća se i funkcioniranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje će same osiguravati sredstva za sufinanciranje smještaja i prehrane učenika u domova u iznosu od 630 kuna mjesečno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razliku do ukupne cijene smještaja i prehrane, a najviše do 630 kuna mjesečno, osiguravaju roditelji, skrbnici ili centri za socijalnu skrb. To se utvrđuje ugovorom između korisnika i učeničkog doma. Važno je napomenuti kako je potpora za sufinanciranje smještaja i prehrane osigurana samo za učenike koji su hrvatski državljani i imaju stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

"Učenici koji su državljani bez stalnog prebivališta u Republici Hrvatskoj i strani državljani plaćaju ekonomsku cijenu smještaja i prehrane u učeničkom domu, osim ako to nije drugačije uređeno međudržavnim ugovorom", stoji u odluci ministrice Divjak, piše Srednja.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo