U priopćenju se napominje da su se u medijima pojavile krive informacije da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu stevije i slatkog krumpira batata, što ne odgovara istini, jer se spomenutim pravilnikom ne zabranjuje proizvodnja stevije i batata, te proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje.
Objašnjavaju da je Ministarstvo zdravlja u postupku donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije, te da je u tom Pravilniku novost tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani.
"To nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevije za proizvodnju steviol glikozida – popularnog prirodnog zaslađivača", kažu iz Ministarstva pa pojašnjavaju:
Dodatke prehrani ne treba miješati s uobičajenom hranom i namirnicama
"Zašto se list stevije u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? Razlog za to je što je list stevije u Europi proglašen 'novom hranom' budući da stevija nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevija zasad tu proceduru nije prošla, a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.
Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.
Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina itd.) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno, dodaci prehrani su između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama", poručuju iz Ministarstva zdravlja.
Također, u priopćenju se napominje da je Ministarstvo zdravlja provelo javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, a donošenje pravilnika očekuje se tijekom veljače.