Izvanredni nadzor otkrio / Ministarstvo i Zavod za socijalni rad danima znali da će djevojčica s autizmom završiti na cesti, a nisu reagirali

Image
Foto: Shutterstock

Socijalne radnice su 20. rujna obavijestile Tatjanu Štritor, v.d. ravnateljicu državnog zavoda za socijalni rad o cijeloj situaciji. Ona je pak ranije tvrdila kako do 25.rujna nije bila obaviještena da djevojčici treba smještaj 'jer je do tada bila u obitelji'

7.10.2023.
11:01
Shutterstock
VOYO logo

Nedavni slučaj djevojčice s autizmom za koju se nije mogao naći smještaj ukazao je na ozbiljne propuste u socijalnom sustavu. Prema pisanju Telegrama, iz službenog zapisnika izvanrednog nadzora može se zaključiti da su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za socijalni rad bili informirani o ovoj situaciji danima prije nego što je psihologinja Valerija Kanđera na Facebooku uputila apel koji je doveo do zbrinjavanja djevojčice.

Iz izvještaja proizlazi da je djevojčica praktički ostala bez skrbi 13. rujna kad joj je majka završila na liječenju, a oca se nije moglo pronaći. Tada je brigu o njoj preuzeo djed po majci koji je socijalnim radnicima rekao da to može biti samo privremeno rješenje. Nekoliko dana kasnije, 18. rujna ih je obavijestio da djevojčica kod njega može biti do 21. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalne radnice su tog istog dana svim ustanovama registriranima za smještaj djece s teškoćama u razvoju i udomiteljskim obiteljima poslale zahtjev da prime djevojčicu.

Image
nema društvo /

Djevojčica s autizmom dobila smještaj. Ovog vikenda bit će jedino dijete u zgradi: 'Neće joj ništa nedostajati'

Image
nema društvo /

Djevojčica s autizmom dobila smještaj. Ovog vikenda bit će jedino dijete u zgradi: 'Neće joj ništa nedostajati'

U dopisima su navele da je potrebno naći dom za djevojčicu najkasnije do 20. rujna, ali odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog su 20. rujna obavijestile Tatjanu Štritor, v.d. ravnateljicu državnog zavoda za socijalni rad. Ona je pak ranije tvrdila kako do 25.rujna nije bila obaviještena da djevojčici treba smještaj "jer je do tada bila u obitelji".

Unatoč dogovorenom datumu preuzimanja djeteta na skrb socijalnog sustava, 6-godišnjakinja je ostala u djedovoj kući u srijedu i četvrtak te je socijalnim radnicama javljeno da će u ponedjeljak, 25. rujna dovesti u vrtić i da više nitko neće moći doći po nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18. kad je krenula potraga za smještajem do 25. rujna kad se djevojčica maltene našla na cesti, nije stigla pomoć ni od nadležnog ministarstva ni Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Podsjetimo, psihologinja Valerija Kanđera na Facebooku je napisala apel o djevojčici koju je odbila čak 31 institucija, a po nju nitko nije došao u vrtić koji je Hrvatsku digao na noge. Smještaj za nju je u konačnici pronađen, no problemi sustav su ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrata Kanđeri je ovog tjedna došao upravni nadzor Ministarstva koji je istraživao je li psihologinja prekršila pravo na privatnost djeteta.

"Nisu došli utvrđivati nepravilnosti, nego provesti izvanredni nadzor. Ona nije povrijedila pravo djeteta na privatnost, nije izašla s osobnim podacima, samo je tražila smještaj za djevojčicu", objasnila je ranije predsjednica sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić i dodala da je riječ o zastrašivanju i ušutkivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ispovijest psihologinje o djevojčici (6) koju nitko nije htio: 'Osjetila sam knedlu i rekla - idem to napraviti'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo