odgovor udrugama / Ministarstvo graditeljstva: 'Konačni prijedlog zagrebačkog GUP-a još nije utvrđen'

Image
Foto: Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL

'Jedinica lokalne samouprave samostalna je u odlučivanju u poslovima iz svog samoupravnog djelokruga'

27.8.2019.
20:07
Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije ovlašteno dati ocjenu zakonitosti postupka donošenja kao, niti ocijeniti usklađenost zagrebačkog GUP-a s prostornim planom višeg reda i zakonom jer konačni prijedlog GUP-a još nije utvrđen, odgovorilo je u utorak Ministarstvo udrugama koje ga traže da onemogući donošenje zagrebačkog GUP-a. 

Jedinica lokalne samouprave samostalna je u odlučivanju u poslovima iz svog samoupravnog djelokruga, a u njih, između ostalog, spadaju i poslovi prostornog i urbanističkog planiranja, ističe Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu je izrada i donošenja prostornih planova te odabir prostorno-planskih rješenja na području Grad Zagreba, sukladno odredbi članka 109. Zakona o prostornom uređenju, u nadležnosti gradskih upravnih tijela Grada, a GUP Grada Zagreba donosi Skupština Grada Zagreba. U tom smislu, ovo Ministarstvo nema nadležnost sudjelovanja u izradi predmetnog GUP-a te ne može utjecati na odabir prostorno-planskih rješenja", stoji u odgovoru.

Ministarstvo navodi kako je nositelj izrade GUP-a, odnosno Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, dužan prije upućivanja prostornog plana na donošenja pribaviti suglasnost Ministarstva u pogledu usklađenosti sa Zakonom i propisima donesenim na temelju Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isti će se postupak, međutim provesti tek nakon što se utvrdi konačni prijedlog prostornog plana od strane zagrebačkog gradonačelnika te isti dostavi ovom Ministarstvu. U tom smislu, u ovom trenutku, kada se priprema izviješće o javnoj raspravi, a konačni prijedlog GUP-a još nije utvrđen, ovo Ministarstvo nije ovlašteno dati ocjenu zakonitosti postupka donošenja kao niti ocijeniti usklađenost GUP-a s prostornim planom višeg reda i Zakonom, već će se navedeno utvrđivati u navedenom postupku izdavanja suglasnosti", poručuje resorno ministarstvo, odnosno ministar Predrag Štromar, udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo