ZDRAVKO MARIĆ: / 'Sve opcije su na stolu, ali mirovine nisu upitne. Točka.'; pojasnio i kako će vladine mjere izgledati u praksi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gost večerašnjeg RTL Direkta bio je ministar financija, Zdravko Marić, koji je pojasnio Vladine mjere za spas gospodarstva

24.3.2020.
23:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladine mjere neki nazivaju samo manjim korekcijama, a neki "estetskim zahvatima", no ministar Marić ustraje u tome da Vlada čini sve što može kako bi spasila poduzetnike. "Za sada je važno da poduzetnici nisu u obvezi plaćati porez. Mi ne možemo procijeniti dbinu i jačinu ove krize. Ono što je najvažnije da ove mjere krenu u implementaciju", rekao je ministar Marić.

"Država će maksimalno u svojim kapacitetima činiti što može, javne financije i jesu za to. Ja sam jasno rekao, za nas u ovom trenu deficit ili suficit proračuna nije prioritet", dodaje ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR HORVAT O KRIZI I VLADINIM MJERAMA: /

'Sve je na stolu, javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima'

Image
MINISTAR HORVAT O KRIZI I VLADINIM MJERAMA: /

'Sve je na stolu, javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima'

Neki kažu da su mjere samo estetske, poslodavci se žale da će unatoč njima nagomilati velike dugove koje neće moći platiti.

"Što se tiče ovih odgoda poduzetnicima bi one trebale dati malo zraka, da ih se ne optereti. S druge strane, likvidnost oni mogu naći kroz HAMAG, HBOR, komercijalne banke. Trudimo se da kamata bude ispod jedan posto. Jako puno radimo da probamo iskoristiti mogućnosti ovih promjena da napunimo fond za subvencioniranje kamata", poručuje Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge koji vjeruju da mjere nisu dovoljne zanima zašto u njima nije bilo dovoljno odvažnosti.

Mirovine nisu upitne?

"Prošli tjedan smo mi najavili što planiramo učiniti, danas je faza implementacije. Sada mjere startaju, startale su već u okviru ministarstva rada, danas kreću ostale. Za još njih ćemo trebati još koji dan. Maksimalno želimo pojednostaviti što je god moguće, da bude prohodno. Želimo jedno jedinstveno sučelje putem Fine gdje će poslovni subjekt na jednom jestu sve rješavati. Smanjuje se birokracija. Treba u svakoj krizi gledati pozitivne stvari. Treba jačati domaću proizvodnju. Ako sada nećemo biti svjesni koliko je važno jačati domaću proizvodnju ja ne znam što nam se još mora dogoditi da to shvatimo", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li opcija smanjivanje plaća u javnom sektoru? "Sve je opcija. Nemojmo zaboraviti da smo među prvima krenuli s fazom implementacije. Čim smo osjetili sve da se ovo valja iza brda, već krećemo s mjerama. Rashodna strana proračuna će pokrivati sada samo ono što je nužno - zdravstvo, umirovljenici, socijalna skrb", rekao je ministar.

Jesu li možda mirovine upitne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirovine nisu upitne. Točka", siguran je ministar financija.

Kako će mjere izgledati u praksi?

"Recimo da početkom travnja poslovni subjekt podnosi zahtjev, Porezna uprava odmah odgovara. Početkom svibnja želi isplatiti plaće, koristi mjere kolege Aladrovića – 3250 kuna. Sav porezni teret on knjiži i zadužuje tek za tri mjeseca. Kraj mjeseca dolazi mu na naplatu obračun poreza na dobit od prošle godine, i to ulazi u odgodni efekt. Nova akontacija poreza na dobit, HGK, sve mu dolazi u odgodni efekt i tako tri mjeseca. Kada istekne tri ili tri plus tri, nije nam namjera skočiti na tog poreznog obveznika i sve pokušavati jednokratno naplatiti nego će se davati mogućnosti beskamatne obročne otplate", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako u ovom trenutku nitko ne može procijeniti dubinu krize, ali i da je Hrvatska spremna na sve mjere. "Koliko god to zvučalo vrlo općenito, zaista jesmo. Razgovaram sa svjetskim tržištima kapitala, razgovaramo o svim mogućim izvorima do kojih možemo doći – to su domaći izvori. HNB smo od prvog dana pozvali za stol", kaže ministar.

A do kad Hrvatska može održati likvidnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država u ovom trenutku ima nešto manje od 19 milijardi eura deviznih pričuva. Ima još uvijek u bankarskom sustavu određenih rezervi. Trenutno je prekonoćno na bankarskom tržištu oko 30-ak milijardi. Imamo uravnotežene javne financije i nemamo pritisak velikih deficita kakve smo nekad imali. EU je najavila neke nove programe i na njih računamo. Imamo europske i međunarodne multilateralne organizacije, tržište kapitala. Sve su to izvorima na kojima tražimo izvore sredstava", kazao je.

Nije upitno - potrošnja se mora nastaviti

"Gospodarstvo će biti dobro ako potrošnja građana nastavi teći, potvrđuje Marić. Istovremeno, danas se iz Vlade moglo čuti da se prestane s oglašavanjem proizvoda koji nemaju veze s prehranom i higijenom pa se postavlja pitanje - kakva je to poruka proizvođačima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Božinović je na čelu Stožera i tamo je u fokusu zdravlje i opstanak ljudskih života. Fokus je bio da se ljudima ukaže da što je manje izlaze van. Znamo i sami da nije samo prehrana ta. Nećemo ni mi stati s kapitalnim investicijama koje su u tijeku ili pri kraju. Zašto bi sad potratili sve što smo investirali kad to u konačnici ima najbolji povratni efekt na gospodarstvo i proračun", kazao je Marić.

Budući da su privatnici već počeli otpuštati radnike - hoće li se i država povesti sličnim primjerom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo. Država je i u prošloj krizi održala svoju razinu zaposlenosti. Bilo je određenih mjera štednje na rashodnoj strani. Ovisno o potrebama", kaže Marić te zaključuje kako je ipak najbitnije održati likvidnost da se može što više upumpati u gospodarski sustav Hrvatske.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo