MINISTAR SIGURNOSTI BiH: / 'Dramatično izvješće koje su objavili mediji je laž! Možda iza svega stoji SOA'

Image
Foto: PIXSELL, Zoran Grizelj
6.12.2016.
15:21
PIXSELL, Zoran Grizelj
VOYO logo

Istodobno je pozvao hrvatsku Obavještajno-sigurnosnu agenciju (SOA) da se očituje o tim tvrdnjama i pojasni stoji li ona iza njih.

"Ne postoji takvo dramatično izvješće SIPA-e"

"Odgovorno tvrdim da ovakvog izvješća nema, a posebice ga nema pod ovakvim naslovom", kazao je Mektić u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list je dan ranije, pozivajući se na navodno "dramatično izvješće SIPA-e", naveo kako je ono potvrdilo sve na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.

"Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Kaida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već dulje vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA", pisao je hrvatski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVJEŠĆE SIPA-e: /

'BiH postaje glavni regrutni centar ekstremizma, ISIS već prebacuje članove'

Image
IZVJEŠĆE SIPA-e: /

'BiH postaje glavni regrutni centar ekstremizma, ISIS već prebacuje članove'

"Imamo pravo znati tko to radi"

Ministar Mektić kazao je u utorak kako je morao reagirati jer je u ovom slučaju riječ o pozivanju na izvor koji ne postoji. "Neka odgovore tko je to kreirao, a nas neka izvijeste o tome, jer mi imamo pravo znati tko to radi", kazao je Mektić.

Image
Foto: Screanshoot/YouTube
Image
Foto: Screanshoot/YouTube

Dragan Mektić

Dodao je kako je znakovito to što se u tekstu zapravo desetak puta poziva na SOA-u pa bi stoga želio znati je li i kakvu ulogu u širenju ovakvih tvrdnji imala hrvatska obavještajna služba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako sigurnosne agencije iz BiH imaju dobru suradnju sa svim sigurnosnim službama država regije pa tako i sa SOA-om, a iznio je i do sada nepoznatu činjenicu da je nedavno u Sarajevu održan sastanak čelnika sigurnosnih službi regije na kojemu se razgovaralo o aktualnim sigurnosnim ugrozama.

"Ni na koji način nije sugerirano postojanje takvog izvješća SOA-e", kazao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nekorektno i netočno. To je laž!"

Nekorektnim je nazvao plasiranje ovakve informacije pred " kakvu-takvu turističku sezonu" u BiH, posebice jer je riječ o neutemeljenim tvrdnjama koje se pozivaju na nepostojeće dokumente.

"To je nekorektno. Želim ovo demantirati. To je netočno i to je laž", kazao je Mektić dodajući kako nema potrebe uz sve postojeće političke napetosti i probleme s radikalizmom i ekstremizmom proizvoditi nove nego rješavati stvarne izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je kako sigurnosne službe u BiH upravo provode akciju kodnog naziva "Nekretnine", a cilj je provjeriti kako funkcioniraju brojne privatne tvrtke registrirane na državljane arapskih zemalja. Sumnja se kako veliki broj tih tvrtki služi isključivo za kupnju nekretnina koja je na granici zakonitog jer stranci u BiH mogu nekretnine registrirati na svoje ime samo po načelu međudržavnog reciprociteta što s arapskim zemljama nije slučaj.

"Ovdje se zlorabe zakoni i nedorečenost pravnog okvira za kupnju i stjecanje nekretnina inozemnih državljana", pojasnio je ministar dodajući kako ovdje nije riječ o inozemnim investicijama koje bi proizvele novu vrijednost nego o "zauzimanju teritorija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je kontrolirano 700 tvrtki u vlasništvu Arapa, a utvrđeno je kako ih je 400 fiktivnih i kako su registrirane samo radi kupnje nekretnina.

Mektić je najavio kako će biti poduzete sve potrebne mjere u pravosuđu, policiji, obavještajnoj službi (OSA) i inspekcijama kako bi se poništile fiktivne registracije te onemogućilo "uzimanje teritorija u BiH" bez namjere za investiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo