NEKA DIO OBVEZA PREUZMU NA SEBE / Ministar Paladina: 'I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu'; Uskoro predstavlja ambiciozniji plan

Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Govoreći o zimi, rekao je kako su prioritet kontejnerska naselja, odnosno da se obrade svi zahtjevi za korisnike koji imaju pravo na obnovu i da Središnji državni ured koji provodi obnovu ubrza dinamiku obnove tih objekata

20.9.2022.
21:17
Nikola Cutuk/Pixsell
VOYO logo

Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.

"Nastavljamo organiziranu obnovu i na većini gradilišta u narednom periodu će biti organizirana obnova, ali isto tako smatram da bi - kroz tako kvalitetne modele samoobnove, gdje omogućujemo nadoknadu troška za njihovo potrošeno vrijeme i avans da mogu početi bez svojih sredstava - bar jedan dio vlasnika trebao preuzeti dio obaveza na sebe", rekao je Paladina za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambiciozniji plan predstavljamo sredinom listopada 

S kritikama da obnova ne funkcionira ne slaže se u potpunosti.

Naveo je kako su ostvarili cilj koji je najavio prije pet mjeseci kada je prezentirao plan ubrzanja obnove - do kraja ljeta početi više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 80 su gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini, oko 30 na području Zagreba te 80-ak javnih objekata koji su u procesu konstrukcijske obnove. 

Naveo je kako je do sada obnovljeno 3500 objekata - obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata te je za gotovo 2500 objekata isplaćena novčana pomoć mahom na području zagrebačkog potresa za nekonstrukcijske elemente. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Paladina je istaknuo kako su početkom godine u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine imali obrađenih 15-ak posto zaprimljenih zahtjeva, sada je 35 posto, a cilj je u narednih šest mjeseci obraditi još trećinu.

Ministar je najavio i kako će sredinom listopada prezentirati značajno ambiciozniji plan za idućih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar novinara da ljudi i dalje kisnu u kontejnerima, a dolazi i zima, Paladina je rekao kako su u prethodnim danima, zbog obilne kiše, prokišnjavali ne samo kontejneri, nego i čvrsti objekti. 

Image
POTRESNE BROJKE /

U 900 dana nakon potresa u Zagrebu obnovljeno osam zgrada - svakih 112 i pol dana jedna

Image
POTRESNE BROJKE /

U 900 dana nakon potresa u Zagrebu obnovljeno osam zgrada - svakih 112 i pol dana jedna

Kontejneri su popravljeni nakon kiše, zahtjevi iz kontejnerskih naselja su nam prioritet

"Točno je da je šest kontejnera u petrinjskom kontejnerskom nasilju prokišnjavalo. Prema mojim informacijama, svih šest je popravljeno. Bilo je i nekoliko pojedinačnih kontejnera koji su također sanirani", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o zimi, rekao je kako su prioritet kontejnerska naselja, odnosno da se obrade svi zahtjevi za korisnike koji imaju pravo na obnovu i da Središnji državni ured koji provodi obnovu ubrza dinamiku obnove tih objekata.

S druge strane, onima koji nemaju pravo na obnovu ili im objekt neće biti obnovljen do zime, još jednom će se ponuditi da se smjeste u nekretninu u najam, a država će to podmiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina se dotaknuo i samoobnove istaknuvši kako su je zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. Nakon podnošenja zahtjeva za obnovu i donošenja odluke, a u suradnji s provedbenim tijelom, jedan dio poslova organizira korisnik, prije svega pronalazak izvođača i nadzora, dok drugi dio kontrole radi provedbeno tijelo. 

Rekao je kako su po trenutnom modelu samoobnove cijene u potpunosti usklađene s tržišnima pa je naknada dovoljna za obnovu objekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo