Ministar najavio reforme koje će spasiti roditelje

Novi Pravilnik o normi rada nastavnika koji bi trebao zaživjeti s početkom nove školske godine ide na preispitivanje – najavio je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

17.7.2014.
11:38
VOYO logo

'Moja vizija kao ministra je napraviti školu u kojoj će se prijepodne savladavati novo gradivo, a nakon toga pod kontrolom nastavnika vježbati i u produženom boravku pisati zadaće, tako da s djecom kada dođu kući roditelji više ne moraju raditi, već da se sve zadaće povezane sa školom u školi i odrade', pojašnjava Novom listu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

U takvoj jednoj organizaciji Pravilnik o normi ovakakv kakav je, dodaje, gubi cijeli smisao, jer mjerenje opterećenja će se raditi na sasvim novi način. Njegova je vizija, kaže, predmet vizije i onih koji će raditi novi kurikulum, a iako se ne može preko noći uvesti ministar tvrdi da se ne radi o dalekoj budućnosti, jer ukoliko se ozbiljno već sada krene školske godine 2016./17. vidjet će se prvi rezultati i barem dio nastave odrađivat će se na potpuno novi način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tu problem radi tranzicija s osmogodišnjeg na devetogodišnje obavezno obrazovanje. Moramo se čuvati da ne padnemo u zamku dodavanja jedne godine novih znanja i novih sadržaja, nego da čak smanjimo količinu sadržaja i znanja, ali ih razvučemo kroz devet godina školovanja. Samom činjenicom da će škola biti devetogodišnja, stvaraju se nova opterećenja i novi sati nastave za sve nastavnike u sustavu. Stoga mi se čini da sada otpustiti ljude zato što kratkoročno nemaju ispunjenu normu, a znajući da će za dvije godine krenuti škola koja će funkcionirati na potpuno novi način nema puno smisla', zaključuje ministar. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mornarova-vizija-Rasteretit-cemo-roditelje-djeca-ce-sve-obaviti-u-skoli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo