želimo partnerski odnos / Ministar Miro Kovač u RTL-u Danas odaslao pomirljive poruke službenom Beogradu

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Nikakvih pritisaka na Hrvatsku nema. Stvara se neka medijska histerija', tvrdi ministar vanjskih poslova

27.4.2016.
19:06
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U srijedu je u Zagrebu otvoren Turski kulturni centar u Hebrangovoj ulici. Otvorio ga je sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čime je zaokružio dvodnevni posjet Hrvatskoj. Otvaranju Turskog kluturnog centra nazočio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je za RTL Danas komentirao posjet turskog predsjednika i značaj koji on ima.

Može li ovaj  Erdoganov posjet - u kontekstu europsko-turskih napetosti biti na bilo koji način štetan za Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S Turskom imamo vrlo prijateljske odnose i to se danas pokazalo i na političkom, i na gospodarskom, i na kulturnom planu. Razgovarali smo o tome da ćemo surađivati na razini trilaterale - Hrvatska, BiH i Turska. Jačat ćemo gospodarske veze, ideja je da dođemo do milijardu eura trgovinske razmjene. To danas zvuči malo fantastično, ali to je ostvarivo. Rekao bih da Hrvatska pokazuje da nešto predstavlja na prostoru jugoistočne Europe. Hrvatska može biti snažna poveznica u jačanju odnosa Europske unije i Turske. Ono što smo danas osjetili je snaga Hrvatske na planu tolerancije. Puno zemalja obilazim i malo koje vjerske zajednice drugdje imaju status kao u Hrvatskoj".

Jesu li točne informacije o pritisku dijela međunarodne zajednice, a posebice Njemačke na Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao ministar bih nešto o tim stvarima morao znati. Nikakvih pritisaka na Hrvatsku nema. Stvara se neka medijska histerija. Hrvatska je članica EU i NATO-a i kao takva ima pravo i obvezu artikulirati svoje poglede na procese u EU, pa tako i procese pristupanja EU. Konkretno, mi sa Srbijom želimo surađivati prijateljski i partnerski, a mislimo da je proces pristupanja Uniji najbolji model za jačanje odnosa između Hrvatske i Srbije. Uvjeren sam da ćemo u Srbiji imati vladu koja će biti proeuropski orijentirana. Mi ćemo se veseliti na tom putu, koji je mukotrpan. Treba ispunjavati kriterije koji su poznati, a te kriterije Hrvatska kao članica nadgleda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo