Ministar najavio da će tvrtkama dijeliti žute i crvene kartone

"Zakon o zaštiti na radu doživjet će određene izmjene", potvrdio je u Osijeku ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Najveća izmjena bit će način rada inspekcijske službe.

25.3.2013.
17:36
VOYO logo

"Želimo da ona bude preventivna, da prvo upozorava, a onda kažnjava. Kada inspekcija dođe u tvrtku, ako se ispostavi da je nepravilnost, jasno, one teške nepravilnosti će se odmah kažnjavati, ali sve druge će ići sa sustavom žutih, zelenih i crvenih kartona", istaknuo je Mrsić.

U slučaju da tvrtka dobije žuti karton, počinje teći rok u kojem mora ispraviti propust. "Imate osam dana da popravite stvar. Nakon toga dobijete zeleni ili crveni i kaznu", otkrio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tvrtka u godini dana nema tužbu zbog zaštite na radu, kaže ministar, dobit će bonus.

"Tvrtke će se osiguravati kod osiguravajućih društava, kao i kod drugih osiguranja, ako nemate problema sa zaštitom na radom, dakle, ako nemate tužbi i kazni, onda jasno da je bonus, a ako imate, onda će vam polica biti skuplja", kazao je resorni ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještaci će nadzirati zapošljavanje invalida

I dalje će se u ozljede na radu ubrajati odlazak na posao i povratak kući. Mrsić je rekao da trošak zaštite na radu neće ići na teret radnika.

Ministar je u Osijeku najavio i osnivanje jedinstvenog centra za medicinska vještačenja koji će nadzirati zapošljavanje invalida i procjenjivati njihovu sposobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo jedinstveno tijelo vještačenja i želimo da nam vještaci, umjesto da nam kažu što netko ne može raditi, da nam kaže što može raditi i da ga onda možemo zaposliti na to radno mjesto", poručio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo