STRUČNI SKUP ILI BOJIŠNICA? / Ministar izgubio živce: 'Ja sam branitelj, tko ima pravo reći da voli Hrvatsku više od mene'

Split je danas bio bojišnica na kojoj su predstavnici Vlade ovaj put morali braniti projekt vađenja nafte i plina iz Jadrana - kontroverzni posao od kojeg država očekuje milijarde kuna zarade. Stručni skup na trenutke je više sličio raspravi o hrvatstvu - u kojoj HNS-ov ministar gospodarstva protivnicima nije ostao dužan

27.5.2015.
19:12
VOYO logo

"Ja sam hrvatski branitelj, ja sam branio državu, k'o ima pravo reći da voli Hrvatsku više od mene", vikao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Počelo je kao stručni skup, a ubrzo se pretvorilo u još jednu raspravu o hrvatstvu. Iako vidno uzrujan prekidima njegovog izlaganja o koristima vađenja nafte i plina iz Jadrana, ministar se nije dao smesti. Pa ni kada su ga protivnici na splitskoj ekonomiji pokušali demantirati drukčijim argumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozbiljna naftna kompanija u ovom trenu neće bušiti u Jadranu. Znam to zato što je cijena dnevnog najma platforme 400 tisuća dolara", rekao je Neven Šerić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"Samo malo, otkud vam pravo to reći. Dajte mi dozvolite, malo pristojnosti neće škoditi", rekao je potom Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovore o istraživanju podmorja sa pet jakih kompanija država bi trebala potpisati početkom lipnja. Zaštita okoliša na najvišoj je razini, uvjerava šefica nadležne agencije - ponovivši da platforme neće ugrožavati ni turizam.

"Vizure nisu vidljive ni dominantne s obala. To ovisi o puno faktora, i to će se morati procjenjivati u fazi kada će se raditi studija utjecaja na okoliš", kaže direktorica agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznoseći primjer Norveške, zemlje koja se obogatila energentima iz vlastitog mora -  jedan od prisutnih stranih stručnjaka Hrvatsku je savjetovao ovako:

"Norveška je mudro koristila prihode od vađenja nafte i plina, i izgradila je jedan od najvećih mirovinskih fondova. Moja poruka Hrvatskoj je - preuzmite kontrolu u tom poslu", savjetuje predsjednik međunarodne udruge za krizne situacije Harald Drager.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je to koji bi samo u fazi istraživanja državi trebao donijeti nekoliko milijardi kuna zarade, i učiniti je energetski neovisnijom.

"Ja sam samo želio otvoriti teme, puno toga trebamo naučiti i u agneciji, i u ministarstvu i politici od ljudi koji će sudjelovati u ovom projektu, i sve to ubaciti unutra", poručuje ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dotad - skupova i povišenih tonova oko najvećeg i najkontroverznijeg gospodarskog projekta u zemlji, sigurno neće nedostajati. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo