GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Ministar Darko Horvat o rezanju plaća u javnom sektoru: 'Solidarnosti mora biti'

Ministar gospodarstva Darko Horvat u RTL-u Danas komentirao je aktualne teme

14.4.2020.
19:15
VOYO logo

Ministar gospodarstva Darko Horvat u RTL-u Danas komentirao je današnju projekciju MMF-a da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a 9 posto, potrošnju za Uskrs, mjere Vlade za pomoć gospodarstvenicima i hoće li država rezati plaće u javnom sektoru. 

"Je li to samo 9 posto ili su očekivanja možda malo i preoptimistična? Kada ste u kontekstu procjena koje Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji - našim najvećim trgovinskim partnerima, daju ukupno pad BDP-a negdje na razini Hrvatske, onda bi s tim procjenama i mogli biti zadovoljni", kazao je Horvat o procjeni da će BDP Hrvatskoj u 2020. godini pasti 9 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pad potrošnje očekujemo u drugom dijelu travnja i svibnju"

Pad potrošnje za Uskrs bio je 14 posto. "1,4 milijarde kuna prošle godine, 1,2 milijarde ove godine. Pad od 14 posto nije ono što će nas zadovoljiti u narednim danima. Mi pad u trgovinskom smislu očekujemo u drugom dijelu travnja i u svibnju", kazao je Horvat i dodao da je pad od 14 posto dokaz da "u ovom trenutku u Hrvatskoj gospodarstvo još uvijek funkcionira". 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarstvo koje je pokazalo svoju žilavost. Istina je da određeni segmenti gospodarstva bilježe drastičan pad, ali neki dijelovi gospodarstva bilježe i rast. Hrvatsko gospodarstvo ima svoju žilavost i siguran sam da ćemo Vladinim mjerama održati određenu zaposlenost, a najbitnije je - velika razlika između onih koji u ovom trenutku isplaćuju pomoć da bi zadržali radna mjesta u odnosu na one poduzetnike koji su spremni otpuštati, u velikom je nesrazmjeru", kazao je Horvat. 

"S mjerama smo pogodili u sridu"

Odgovorio je i na pitanje daju li rezultat mjere za gospodarstvo, koje je Vlada donijela u dva seta, a treći već najavila. "Kada u samo desetak dana najavite mjere i počnete ih provoditi, to znači da je hrvatska administracija vrlo brzo prionula poslu. Mehanizmi su jednostavni, vrlo provedivi i 1,3 milijardi kuna već isplaćenih daje nam za pravo misliti da smo pogodili u sridu i da mjere imaju svoj efekt, a da će pravi efekt imati u narednim mjesecima", rekao je Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je rekao da će objaviti one koji su dobili pomoć Ministarstva gospodarstva.

Rezanje plaća u javnom sektoru?

Na pitanje o mogućem rezanju plaća u javnom sektoru, Horvat je kazao da neće biti nikakvih jednostranih odluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom vrlo interesantnom razgovoru sa svim socijalnim partnerima jer svi za stol dolaze sa svojim prijedlozima, a i Vlada ima svoje prijedloge i određene simulacije i izračune. U trenutku kada dovedemo razgovore do visoke doze konsenzusa, tada će biti konkretnih odluka", rekao je Horvat. 

"Vrlo jasno. Politika poručuje i premijer Plenković u nekoliko trenutaka da solidarnosti biti mora. U kojoj razini i u kojim točno postotnim iznosima, vidjet ćemo u nekoliko narednih dana", rekao je Horvat i dodao da su "sindikati vrlo spremni razgovarati o tome" te da sjede za stolom i imaju i svoje prijedloge.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da prema njihovoj projekciji će mjere trajati tri plus dodatna tri mjeseca, a nakon toga će se ili modificirati ili mijenjati.

"Do kada će nam trajati ovakva situacija uzrokovana koronavirusom, ne ovisi samo i isključivo o gospodarskim mjerama, nego o zdravstvenim parametrima kojih je u ovom trenutku dio i sama Hrvatska. Gospodarski efekt koji trpimo uzrokovan je nečim na što nismo mogli utjecati, ali se možemo vrlo efikasno protiv toga boriti", kazao je Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što nam u ovom trenutku predlaže zdravstveni sustav, socijalna distanca i prvenstveno odgovornost prema sebi, a nakon toga i našem okuženju, siguran sam da će Stože, koji u ovom trenutku dimenzionira mjere, ovisno o tome kakvih su one potreba ili efekata, siguran sam da će pravovremenim odlukama dovesti do toga da se efikasno borimo protiv ove nedaće koja se zove koronavirus. A samim time, što ćemo se efikasnije boriti protiv ove nedaće, dinamički će se i gospodarstvo vraćati na one razine kakve smo ostavili 2019. godine", zaključio je Horvat. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo